INHIMILLINEN YHTEISKUNTA - 15.04.2021 klo 09.03

Nuorten EXIT suunnitelma – paluu tulevaisuuteen

Nuorilla kestää pitkään parantua koronasta, vaikka harva heistä sitä on sairastanutkaan.

Ihminen on sosiaalinen eläin. Nuoruus on itsensä löytämisen aikaa ja itsensä löytää usein, kun peilinä on paljon erilaisia ihmisiä ja sosiaalisia tilanteita. Tämä ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Nyt on koronan vuoksi menetetty jo puolitoista vuotta normaalia sosiaalista elämää. Kokonaiskuvassa se voi tuntua pieneltä ajalta. On kuitenkin hyvä muistaa, että nuorelle, jolla on elämää takana vasta 15 vuotta, se on 10 % elämästä. 

Uusin nuorisobarometri julkaistiin maaliskuussa. Siinä 12 % nuorista kertoi kärsivänsä mielenterveysongelmista. Hyviäkin uutisia on: 84% nuorista koki tulleensa autetuksi kunnan mielenterveyspalveluissa. On tärkeää, että kunnan valtuustoissa ja hallinnoissa jatkossakin huomioidaan nuorten erityistarve mielenterveyspalveluihin, sillä Väestötutkimuksen mukaan suurin osa mielenterveyden häiriöistä alkaa jo alle 24-vuotiaana. Mitä aiemmin pääsee hoidon piiriin sen parempi. (kts. myös PAMin kuntavaaliteemat)

Olin aikuisten maailmassa ja sain huomata, että ”vau, mä pärjään täällä!”.

Itse olen jo 32-vuotias. Työni myötä olen saanut hyvää perspektiiviä aiheeseen sekä PAMin nuorista koostuvan nuorisovaliokunnan, että niiden työkaverieni kautta, joilla on nuoruutta eläviä lapsia. Olen voimattomana katsonut ja kuunnellut, kuinka työharjoittelupaikat ovat olleet kiven alla, valmistuminen on viivästynyt ja sekä koulu-että vapaa-aika vietetään makuuhuoneessa vaaka-asennossa, ilman sosiaalisia virikkeitä. En voi oikein edes kuvitella miltä tuntuisi, jos viimeisen opiskeluvuotensa olisi viettänyt makuuhuoneessa ja valmistumista olisi juhlittu ZOOMissa.

Olin 15-vuotias, kun sain ensimmäisen kesätyöni vaatekaupassa. Oli upea fiilis tajuta, että olin yhtäkkiä aikuisten maailmassa ja sain huomata, että ”vau, mä pärjään täällä!”. Yksi tapa löytää itsensä onkin ensimmäisten kesätöiden, harrastusten ja koulun kautta, joissa pääsee kokeilemaan erilaisia rooleja. Kaikki tämä on jäänyt pois korona-aikana ja se huolettaa.

Ennen korona-aikaakaan kenenkään nuoruus ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista ja ikäluokat vuorollaan ovat kokeneet haasteita (mm.90-luvun lamavuodet, 2008 finanssikriisi). Harvempi on kuitenkin julkisen keskustelun perusteella valmis antamaan ymmärrystä nuorille tai on valmis panostamaan nuoriin oikeasti. Keskustelunaloitukset ”Kun minä olin nuori…” tai ”vuosi on lyhyt aika koko elämästä…” eivät vie eteenpäin tai auta nuoria juuri nyt.

Hyvä kesäduuni on nyt erityisen arvokas.

On helppo syyttää nuoria koronan leviämisestä. Tällöin unohtuu, että suurimmalla osalla nuorista on harvoin varaa viiletellä baareissa tai matkustaa vilkkaisiin lomakohteisiin. Nuorisobarometrin mukaan 20% on ollut tapaamatta ystäviä rahan puutteen vuoksi ja lähes 40 % on jättänyt harrastuksen aloittamatta tai lopettanut rahan puutteen vuoksi.

Hallitus julkaisi Exit-strategiansa viime viikolla. Mikähän voisi olla exit-strategia nuorille, jotka ovat kokeneet sosiaalisen tyhjiön puolentoista vuoden ajan? Olemme keskustelleet aiheesta PAMin nuorisovaliokunnassa.

Meistä nuorten exit-strategian pitäisi sisältää:

  • mielenterveyspalveluihin panostaminen kuntatasolla
  • kesäsetelien käyttöönotto kunnissa
  • harrastustakuu
  • lisää varoja etsivään nuorisotyöhön
  • kesätyö tieksi normaalielämään

Hyvä kesäduuni on nyt erityisen arvokas. Voisivatko työnantajat sitoutua antamaan yhä useammalle nuorelle kesäduunipaikan osana EXIT-strategiaa? Helsingissä ja monissa muissakin kunnissa käytössä olevat kesäsetelit ovat myös yksi tapa lisätä nuorten pääsyä työelämään.

Nyt olisi se hetki, kun isojen työnantajien pitää katsoa CV:tä armollisin silmin. Antaa silti mahdollisuus, vaikka vielä ei ole työkokemusta tai opiskelut ovat kesken. Nuoret ovat kirjaimellisesti tulevaisuus ja nyt ei ole aikaa korulauseille vaan konkreettisille toimille.

Lisää tietoa korona-ajan vaikutuksista esim. Mieli ry:n sivuilta

Marjut Pihonen

PAMin järjestöasiantuntija. Avoimin mielin uutta kokeileva ei-niin-nuori nuorisotoiminnan asiantuntija ja offline-ajasta nauttiva tekniikkanörtti.

Samalta kirjoittajalta

Tilaa PAMin blogit

Tilaamalla PAMin blogit saat sähköpostiisi kunkin blogikirjoituksen aina tuoreeltaan!