Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

Medlemstjänstens telefonlinjer är öppna på måndag- fredag klockan 10.00 - 14.00.

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

Byte av förbund

När lönar det sig att flytta från ett annat förbund och/eller arbetslöshetskassa till PAM?

Om du byter bransch eller yrke och ska börja jobba inom en bransch som ingår i PAM, är PAM det rätta förbundet till dig. PAM representerar bl.a. följande branscher:

  • Handeln
  • Turism-, restaurang- och fritidsbranschen
  • Hårbranschen
  • Städ- och fastighetsbranschen
  • Detalj- och partihandeln
  • Apoteksbranschen
  • Väktarbranschen
  • Specialbranscher
  • Chefer

Om du utöver arbetslöshetsskyddet också vill ha ta del i de tjänster och medlemsförmåner samt den intressebevakning som ditt fackförbund erbjuder, anslut dig till PAM.

Det lättaste sättet är att fylla i anslutningsblanketten i nättjänsten och att ge PAM fullmakt att säga upp ditt medlemskap i det tidigare förbundet.

Fyll i blanketten information om ditt tidigare förbund och din tidigare a-kassa. Sätt också kryss om du ger PAM fullmakt att byta förbund på dina vägnar. Då slipper du att ta hand om det själv med ditt tidigare förbund samtidigt som ditt medlemskap och din arbetslöshetsförsäkring fortsätter utan avbrott. Enligt lagen om arbetslöshetskassor får medlem i kassa inte samtidigt tillhöra annan arbetslöshetskassa. Men kom ihåg att själv berätta för din arbetsgivare/löneräknare om byte av förbund så att de genast vid byte av förbund betalar din medlemsavgift till rätt förbund.

Om du redan har sagt upp dig från ditt tidigare förbund, är det viktigt att du ansluter dig till PAM med en anslutningsblankett inom 30 dagar från det att du sagt dig upp. Då blir det inget avbrott i ditt medlemskap eller din arbetslöshetsförsäkring. Kom ihåg att fylla i uppgifterna om ditt tidigare förbund och fullmakt såsom anges ovan.

Fortsätter min arbetslöshetsförsäkring utan avbrott trots att jag byter fackförbund?

Det är viktigt att se till att övergången från ett förbund eller en kassa till annan sker inom 30 dagar så att medlemskapet kan fortsätta utan avbrott. Din arbetslöshetsförsäkring är i kraft utan avbrott när du byter förbund och kassa så att medlemskapet och medlemsavgifterna i föregående förbund är i ordning ända fram till dagen för övergången.

Om jag byter från ett förbund och/eller a-kassa till PAM, dras då medlemsavgiften automatiskt av på min lön även som medlem i det nya förbundet?

Avtalet om betalning av medlemsavgift är alltid arbetsgivarspecifikt. Därför bör du i samband med att du byter förbund meddela din löneräknare att betalningen av avgiften ska stoppas. Sätt i anslutningsblanketten kryss för ”arbetsgivarbetalning” så tar PAM hand om saken och inleder betalningen av medlemsavgiften för dig. Kom ihåg att kolla i lönespecifikationen att arbetsgivaren dragit av medlemsavgiften på din lön. Om så inte är fallet, kontakta din löneräknare.

När lönar det sig att byta förbund och ansluta sig till PAM?

Om du ska börja jobba inom en bransch som inte representeras av PAM, bör du ansluta dig till det fackförbundet som förhandlar om kollektivavtalen inom branschen.

Ta kontakt med ditt nya förbund och kom överens om tidpunkten för när ditt medlemskap ska börja. Dessutom kan du ge det nya förbundet fullmakt att meddela PAM om utträde ur förbundet. Så försäkrar du dig om att övergången till det nya förbundet och den nya arbetslöshetskassan sker utan avbrott. Kom även ihåg att berätta din arbetsgivare/löneräknare om byte av förbund.

Wiki

+