Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

Blogg - 02.07.2021 klo 14.00

Även förtroendevalda behöver semester

En annan exceptionell vår ligger redan bakom oss. Coronapandemin, som härjar globalt och i Finland, har påverkat allas liv. På arbetsplatsen har krisen utvidgat sina tentakler på många olika sätt.

Inom servicebranschen har våren också präglats av hur skydda sig mot coronasmittan, kunder som är exceptionellt griniga och stor rädsla för att förlora jobbet.

PAM:s förtroendemän har stått i cntrum av allt detta. Samarbetsförhandlingar har ägt rum på många arbetsplatser. Riskbedömningar har utförts, skyddsutrustningar valts och introduktion i dess användning har getts. Arbetsgemenskapens stämning har lagts under lupp och man har uppmuntrat varandra. Förtroendemännen har haft många järn i eden.

En undersökning som FFC gjort bland en förtroendemannapanal om förtreondevaldas ork i arbetet visar att PAM:s förtroendemän har haft det allra tuffast. Förtroendeuppdragen har ofta eller till och med ibland upplevts som belastande av 64 procent bland respondenterna och deras ork har varit på den yttersta gränsen eller prövats, vilket 22 procent anger.

Senast nu, när sommarsemestrarna tar vid, är det värt att se till att förtroendemännens ersättare är utsedda. Det är viktigt att också de som har ett förtroendeuppdrag kan återhämta sig utan att behöva oroa sig för om man klarar sig utan dem på arbetsplatsen. Återhämtning kräver en ordentlig avskiljning från både arbetsuppgifter och förtroendepositioner. Coronatiden har bara ökat vikten av återhämtning och vila ytterligare.

Som vi vet, med ny teknik kan arbetsfrågor slinka in på vår fritid efter arbetsdagar och till och med på veckoslut. Det finns också en risk att arbetet i allt högre grad kommer att följa med på semester. Alla har rätt till ledigt och en paus från arbetsärendena, och detta gäller även förtroendemän.

Även de bästa förtroendemännen behöver en ersättare

Om saker och ting är så illa att det inte finns någon ersättning för en förtroendeman, vilket tyvärr kan vara fallet på vissa arbetsplatser, bör frågan aktualiseras senast under de förtroendeval som ordnas på hösten. Även de bästa förtroendemännen eller arbetarskyddsfullmäktigen behöver en ersättare. I väntan på förändringen ska vi stäva till att ge förtroendemännen den semester de förtjänar.

Under semestern är det värt att leta efter aktiviteter och sysslor som också slappnar av mentalt. Var och en med sin egen stil - den ena slappnar av och njuter i naturen, den andra letar efter spänning. Det är viktigt för de flesta att träffa familj och vänner. Ladda alla batterier och förhoppningsvis återvända från semester till den normala arbetsvardagen med ny energi.

God sommar och en avkopplande semester!

Erika Kähärä, PAM:s arbetsmiljöexpert

 

Nyheter