Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

PAM:s tjänster på sommaren
Telefonservicen på sommaren må-ti och to-fr kl. 10–14. Återuppringningstjänsten är stängd från 5-30.7.
PAM:s regionkontor kommer att vara stängda 5-30.7 förutom regionkontoret Helsingfors-Nyland, som håller öppet hela sommaren.

Arbetslöshetskassan - 06.05.2021 klo 11.49

Deltidsanställda kan ha rätt till dagpenning under semestern

Bild: GettyImages/Johner RF

Före semesterperioden inleds vill arbetslöshetskassan påminna medlemmarna om deltidsansälldas rätt till dagpenning under årsledigheten.

Kom ihåg att deltidsanställda också kan ha rätt till justerad dagpenning under semestern, förutsatt att jobbsökningen är i kraft vid TE-byrån. Detta gäller också för deltidsanställda som är permitterade. Semesterpenningen och semesterlönen för en deltidsanställd beaktas vid beviljande av justerad dagpenning enligt betalningsdagen. Betalningsdagen för semesterpenningn och semesterlönen är viktig eftersom löneinkomst alltid beaktas under den ansökningsperiod för vilken betalningsdagen för lön infaller.

Om du tar semester varje år under ansökningsperioden, var noga med att ange detta i din ansökan. Skicka alltid lönebesked till a-kassan om lönen inkluderat semesterlön. Om en semester som ska tas senare har betalats i lönen för ansökningsperioden, meddela kassan när semestern kommer att hållas.

Betald semestertid bidrar till att arbetsvillkoret uppfylls om semesterlön har betalats för minst 18 timmar per semestervecka. Arbetslöshetskassan behöver en lönekvitto över semesterlönen för att kunna uppdatera semesteruppgifterna korrekt i uppföljningen för arbetsvillkoret, eftersom informationen i inkomstregistret inte inkluderra semesterlönen. Den sökande kan också lämna in ett lönebesked efter att ha lämnat in ansökan via "Skicka bilagor" på ingångssidan i e-tjänsten.

 

Du har inte rätt till dagpenning för semester som intjänats av heltidsarbete

Till skillnad från dem som arbetar på deltidsavtal tjänar de som har permitterats på heltid för en förkortad arbetsvecka från heltidsarbete, ingen inkomstrelaterad dagpenning för ledigheten. Å andra sidan påverkar inte semesterpenningen och semesterlönen storleken på dagpenningen, även om deras betalningsdag faller inom permitteringsperioden.

Du kan läsa mer om semesterens inverkan på dagpenningen här.

 

Nyheter