Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

Arbetslivet - 02.07.2021 klo 10.00

Det lönar sig även för en sommaranställd att gå med i facket

Bild: Liisa Takala

Sommarjobbet öppnade dörrarna till restaurangbranschen för Pavel Kurhinen. Nu har 30-åriga Kurhinen arbetat inom branschen i tio år. Ett medlemskap i facket ger trygghet i arbetslivet.

Att arbeta inom servicebranschen har alltid varit Pavel Kurhinens stora dröm. Den gick i uppfyllelse tidigt när han fick sin fot innanför dörren till restaurangbranschen via ett sommarjobb.

”Jag utbildade mig först till restaurangkock. Att arbeta inom servicebranshen har alltid varit min dröm. Jag tror att branschen är särskilt lämplig för utåtriktade personer som gillar att ha att göra med andra människor. Jag ser mig själv fortsätta arbeta inom restaurangbranschen i framtiden, säger Kurhinen.

Kurhinen anser att det är viktigt att likaså sommaranställda går med i facket. Under sin tioåriga karriär har Kurhinen bland annat använt PAM:s telefontjänster som har fungerat bra.

”Jag har upplevt medlemskapet i PAM som en typ av försäkring. Som fackansluten medlem får jag en försäkran om att jag får hjälp om jag råkar på svårigheter i arbetslivet. Jag har framörallt använt mig av PAM:s telefontjänster, för att kontrollera frågor som hänför sig till min anställning, säger Kurhinen.

Tiden efter coronapandemin hägrar

Kurhinen, som för närvarande arbetar som skiftchef på en restaurang i Helsingfors, säger att han gillar att arbeta på sommaren och att arbete utlovas också i sommar. Under flera år har Kurhinen gjort extraarbete på barsidan sommartid.

”En av anledningarna till att jag gillar att arbeta på sommaren är människorna. Klientelen är särskilt glad och mottaglig under sommaren. I Finland är sommaren kort och alla vill njuta av den, anser Kurhinen.

Kurhinen vet att pandemin har testat särskilt de som arbetar inom serviceindustrin. Coronapandemin har medfört osäkerhet om fortsatt arbete och försörjning, särskilt inom restaurangbranschen.

"För närvarande verkar det som om coronasituationen går i en bättre riktning och att branschen öppnas upp och restriktionerna ger vika. Jag ser hoppfullt på tiden efter coronan. Jag tror att i och med att pandemin drar sig tillbaka kommer branschen att återhämta sig och allt fler återvänder till jobbet igen, avslutar Kurhinen.

Gå även du med i Servicefacket PAM!

Den anställdas sida i arbetslivet tryggas endast av facket. Arbetstagarförmåner, som semesterlön, sjuklön eller föräldraledighet, är sådana som inte ska tas för givet. Facket förhandlar om kollektivavtal som överenskommer arbetsvillkor utöver lön.

Som medlem i PAM har du rätt till alla fackets medlemskapstjänster, såsom anställningsrådgivning, utbildning och vid behov arbetslöshetstrygghet, rättshjälp och tjänster från en advokat. Dessutom får du flera andra fördelar med valuta för pengarna.

Läs mer och förbättra tryggheten i arbetslivet genom att ansluta dig till PAM.

 

Nyheter