Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

Medlemstjänstens telefonlinjer är öppna på måndag, onsdag, fredag klockan 10.00 - 14.00.

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

Arbetsmarknaderna - 04.06.2020 klo 08.45

Duunitori och PAM har öppnat en marknadsinformationstjänst med information om arbetsplatser

Med den här tjänsten vill vi öppet dela ut information om lediga arbetsplatser inom olika grupper och branscher och om hur situationen förändrats under den här tiden”, säger PAM:s forskningschef Antti Veirto.

Servicefacket PAM och Duunitori har öppnat en marknadsinformationstjänst som innehåller information om arbetsplatser inom servicebranschen. Avsikten är att ge tidsenlig information om hur arbetsplatssituationen har utvecklats inom branschen, speciellt nu under covid-19-epidemin.

Den ekonomiska chocken och arbetsmarknadschocken orsakad av COVID-19 har drabbat servicebranscherna hårt. Många har blivit permitterade, och turism- och restaurangbranschen står nästan stilla. Till exempel i april 2019 var totalt 91 kockar permitterade, i år är antalet 8 000.

"Vi lever verkligen exceptionella tider. Med den här tjänsten vill vi öppet dela ut information om lediga arbetsplatser inom olika grupper och branscher och om hur situationen förändrats under den här tiden”, säger PAM:s forskningschef Antti Veirto.

Du hittar informationstjänsten här (på finska).

Målet för framtiden är att få information om inte bara antalet och utvecklingen av arbetstillfällen utan också deltidsarbetets andel av de lediga platserna. 

Arbetsplatssituationen inom servicebranscherna på ett och samma ställe

Informationstjänsten gör det möjligt att följa förändringarna på arbetsmarknaden utifrån branschens, yrkesgruppens och arbetssituationens synvinkel. Situationen och utvecklingen av arbetstillfällen kan följas enligt uppgiftsområde och olika pendlingsområden. 


Informationstjänsten gör det möjligt att följa förändringarna på arbetsmarknaden utifrån branschens, yrkesgruppens och arbetssituationens synvinkel. Situationen och utvecklingen av arbetstillfällen kan följas enligt uppgiftsområde och olika pendlingsområden. 

I informationstjänsten är det lätt att jämföra utvecklingen av arbetsmarknaden inom servicebranschen ortsvis och årsvis. 
Bedömningen om efterfrågan av jobb baserar sig på webbläsningsdata för alla jobbannonser som finns på Duunitori och tillgången på lediga jobb på antalet nya öppna jobbannonser. Dessa visualiseras på ett lättförståeligt sätt. 

Informationstjänsten finns här.

”PAM har också en tjänst med lediga jobb inom servicebranschen där man kan söka jobb. Den nya marknadsinformationstjänsten fungerar som ett komplement till det”, säger Veirto.

PAM:s lediga jobbannonser (Duunisivut) hittar du här.

 

Nyheter