Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

Jäsenyys - 21.01.2022 klo 08.05

Ett bra CV är ett som tar dig till arbetsintervjun

Jyrki Ijäs har flera års erfarenhet av arbetet som kock. Förra hösten var det dags att hitta något nytt. Foto: Eeva Anundi

PAM:s karriärcoaching hjälpte Ijäs, en erfaren proffs inom restaurangbranschen, att hitta ett nytt jobb. Ett väl genomtänkt CV var nyckeln till att få jobb.

Jyrki Ijäs har följt jobbutbudet inom restaurangbranschen under en längre tid. ”Det här har varit en verkligen utmanande tid för branschen. I ett tillfälle skede fanns det bara ett 20-tal lediga kockplatser på arbetsförmedlingen, jämfört med drygt 100 lediga platser som det brukar vara normalt. Det har alltid funnits gott om jobb för kockar, och plötsligt var det nästan inga alls. Även om situationen fortfarande inte är normal, är den mycket bättre nu”, säger Ijäs.

Stor nytta av coaching

Ijäs sa upp sig från sitt jobb och började söka ett nytt jobb. Från PAMs nyhetsbrev läste han att PAM erbjuder personlig karriärcoaching. Han anmälde sig med detsamma.

Det blev två coachingpass på cirka 30 minuter. Under första träffen gick Ijäs och coachen igenom saker på ett mer generellt plan.

Under den andra coachingen fokuserade de på Jyrki Ijäs CV. Han menar att förtydligandet av profiltexten i hans CV var enormt nyttigt. ”Att man i sitt CV säger lite mer om sig själv och betonar varför man är intresserad av just det jobbet var en bra insikt med tanke på att hitta jobb”, säger Ijäs.

”CV:et skapar det första intrycket av dig som sökande och kan vara en viktig fördel när det gäller att komma till intervjun”, säger han.

Snabbt till arbetsintervjun

Kort efter coachingen blev Ijäs kallad till de arbetsintervjuer han hade sökt. Efter tre intervjuer fick han jobb.

”Det lönar sig att vara öppen och ärlig i intervjuer. Jag har berättat vad jag vill ha utav ett nytt jobb och framfört att min passion är att laga god mat, ibland även sjunga lite”, säger Ijäs och skrattar. Han är nämligen också operasångare.

Ijäs gjorde också en lista med frågor han ville ställa till arbetsgivaren. ”Jag har en så lång arbetshistoria bakom mig att jag vet vad jag vill ha av ett kockjobb.”

Coaching som passar alla

Ijäs är mycket nöjd med sin coaching, men beklagar att han inte förstod att utnyttja andra förmåner som den erbjuder, t ex en videointervjusimulator eller jobbsökningsdokument.

”Coachingen genomfördes på Teams och fungerade utmärkt. Man kan säkert träffas fysiskt också, bara smittläget lättar. Jag rekommenderar karriärrådgivning till alla som söker nytt jobb eller vill utvecklas i sitt jobb.”

PERSONLIGT STÖD OCH TIPS FÖR JOBBSÖKNING

PAM:S karriärrådgivning är en avgiftsfri tjänst för PAM:s medlemmar. PAM stödjer sina medlemmar i jobbsökning och kompetensutveckling.

Personlig coaching hjälper dig att identifiera din kompetens, och coaching ger bra tips för det egna arbetet och avancemang i karriären. Coachen stöttar i reflektion och praktiskt agerande mot nya mål och ger stöd i till exempel jobbsökande eller kartläggning av studiemöjligheter. Coaching med hjälp av en simulator inför en jobbintervju finns också tillgänglig.

Karriärrådgivning hjälper med t.ex. följande:

  • Personlig coaching för jobbsökning och/eller identifiering och kartläggning av kompetens
  • Smågrupper som stöd för jobbsökning
  • Materialbank för jobbsökning och kompetensutveckling
  • Videointervjusimulator
  • Webbkurser för förtroendevalda
  • Webbkurser för de som söker sommarjobb

Läs mera och boka tid för coaching

 

 

Nyheter