Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

TELEFONVÄXELN

020 774 002 kl. 9-16

Medlemskap - 17.10.2019 klo 10.00

Från filmfantast till biografanställd

Biografen Star i Uleåborg har en lång historia eftersom den har tjänat som biograf alltsedan år 1938. Bild: Antti Leinonen

Aleksi Nykyri som nyligen anslöt sig till PAM känner sig som fisken i vattnet i biografsalongen Star i Uleåborg. Familjens gemensamma hobbyplats blev hans arbetsplats.

För Aleksi Nykyri, som utdimitterades förra våren, är arbetet på biografen extra kärt eftersom filmer är även en del av hans fritidshobby. Han berättar om sitt arbete och varför han anslöt sig till PAM.

Jag är Aleksi, 19.

Jag bor i Uleåborg.

Blev medlem i PAM 10.8.2019.

Arbetar på biograf Star cirka 20 timmar per vecka. Merparten av mitt arbete omfattar försäljning av biljetter och biprodukter såsom godis. Till mina arbetsuppgifter hör förstås även att snurra filmer, kontrollera biljetter, städa biografsalongen och allt övrigt som jobbet på en biograf medför.

Mitt intresse för biografarbetet väcktes till följd av familjens hobby och jag har sett filmer på biograf Star sedan jag var liten kille. Den vägen har även biografens arbetstagare blivit bekanta för mig. Jag kom hit första gången under skolans praoperiod, därefter på dagsverke och på andra klassen i gymnasiet började jag jobba kvällstid mera regelbundet.

Arbetet handlar om kundservice och det viktigaste för mig är att vara social och ha en glad attityd. Även tekniskt kunnande krävs aningen, men du lär dig genom att arbeta. Desto mera utbildning förutsätter det här jobbet inte.

En typisk arbetsdag inleds innan biografen öppnar dörrarna. Till att börja med startar vi projektorn och lägger på kaffet. Därefter öppnar vi dörrarna, säljer biljetter och börjar snurra filmerna då klockan är slagen. På vardagar är det oftast lugnt men veckosluten kan vara full rulle. Mellan filmerna plockar vi upp varor på hyllorna och städar biosalongerna.

Mitt arbetsteam är litet och tajt. Vi känner varanda väl och är familjära jämfört med till exempel arbetsgemenskaper på större företag.

Det bästa med mitt jobb är att det går ihop med min hobby. Jag vågar påstå att jag är storkonsument av filmer. Själv gör jag inte filmer, men jag ser ungefär ett hundratal per år. Därtill läser jag en hel del tidningar inom filmindustrin och slukar allmänt information om filmkultur. Då mitt arbete sammanfaller med min hobby, har jag mycket att snacka om med kunderna. 

På min fritid går jag i musikskola, där jag spelar gitarr, sjunger och skriver egna sånger. Musikgenren är framförallt folk, pop- och rockmusik. Tid går även till att se på filmer, både i hemmasoffan som på biografen. Utöver musik och film, är såväl cykling och träning på gymmet nära mitt hjärta.

Jag anslöt mig till PAM eftersom mina bägge föräldrar hör till fackförbund inom sina respektive branscher och de uppmuntrade mig likaså att ansluta mig till det facket inom vilken bransch jag jobbar. När jag deltog i Uleåborgs Pride fyllde jag i medlemsblanketten i PAM:s tält. Det känns tryggare på jobbet att höra till facket, likaså om jag skulle bli arbetslös. Via facket får du som medlem även en egen gemenskap som är större än din egen arbetsgemenskap.

I framtiden drömmer jag om att bli klasslärare. I ämnesstudierna vill jag fokusera på historia och samhällslära.

 

Nyheter