Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

Medlemstjänstens telefonlinjer är öppna på måndag, onsdag, fredag klockan 10.00 - 14.00.

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

Fritid - 19.07.2018 klo 14.00

Inhemsk turism ses allt oftare som ett värdeval

Naturvandringarnas popularitet har ökat så pass att det medfört allt fler besökare i Noux nationalpark. Bild: Gettyimages.

Den här sommaren utlovas att bli en succéesommar för inhemsk turism.

Nationalparken i Noux är en av många inhemska turistmål, för vilket besökarantalet har ökat under de senaste åren. Hotell Nuuksios säljkonsulent och PAM-medlem Marja-Liisa Pahalahti berättar att framförallt de inhemska besökarnas andel har ökat, vilket är bra nyheter för turismnäringarna.

”Det känns som om man har återvänt till rötterna. Turisterna föredrar inhemskt och smärre upplevelser räcker till, men upplevelser vill de ha. Det behöver inte vara någon lyx, men man uppskattar naturvänligt och upplevelser i naturen", säger Pahalahti.

Bland naturupplevelserna nämner hon bland annat den här vårens och sommarens trend på Hotell Nuuksio, den populära login Hammock -hängmattan, i vilken kunden kan övernatta skyddad från mygg och regn mitt i naturen framom att övernatta i ett vanligt hotellrum.

”Då medvetenheten om miljökonsekvenserna för flygtrafik har ökat, överväger allt fler inhemska alternativ”, bedömer hon.

Lugnet i skogen, naturupplevelser och välmående hämtas även med hjälp av olika aktiviteteter såsom i form av skogsyoga. Däremot är traditionell lägereldskaffekokning ett riktigt äventyr framförallt för utländska mötesgäster, som valt Noux som sin seminarieplats istället för ett vanligt mötesutrymme.

Sitt eget favoritmål i hemlandet har Pahalahti svårt att välja för som förespråkare av inhemsk turism njuter hon såväl av småstadsstämningen som av att vistas i skärgården samt av magin som finns i Lappland.

Även om finländarna alltid har njutit av friluftsliv, så är numera naturvandringar en av de fem största trenderna som är på ytan inom turismen i detta nu
enligt Suoma rf (Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys - Föreningen för Finlands turismorganisationer).

Utfärder till Noux och till övriga nationalparker finns listade på webbplatsen för kampanjen om inhemsk turism 100 syytä 100 orsaker där man kan hitta inspiration och idéer för semesterresor. Bland de hundra resemål som presenteras på sidorna finns bland annat kända sevärdheter men även ovanligare platser, som en vanlig sommarresenär inte nödvändigtvis skulle annars hitta till.

100syytä-100orsaker -kampanjen har initierats av Suoma rf, som för första gången har samlat alla företag och organisationer inom branschen med målsättningen att utöka intresset för inhemsk turism.

Enligt Suoma rf:s ordförande Anne-Marget Hellén har turismen i hemlandet ökat sakta men säkert de senaste åren, men under den pågående sommaren
förväntar man sig att slå alla tiders rekord. Lokala upplevelser och etiska värderingar väger in då folk väljer resemål, men även vädret har sin betydelse.

”Finländarna är väderskygga under semestern. Om det öser ner då semestern närmar sig, då kollar man in närmaste resebyrå och reserverar en snabb resa till solen. Den här sommarens underbara väder har säkert inverkat på att de inhemska resemålen är såpass populära, säger Hellén.

Utvecklingen av lagstiftningen inom turistnäringarna har sålunda en viktig roll enligt Hellén.

”Skolloven borde skiftas och man borde se till att det ges förutsättningar för att lyckas med affärsverksamhet inom branschen, konstaterar”, dryftar Hellén.

Även PAM stöder en senareläggning av skolloven eftersom det skulle inverka positivt bland annat på inhemsk turism. Enligt en färsk utredning av arbets- och näringsministeriet skulle till exempel personalbehovet öka med 1 300 årsverke ifall att skolloven pågick fram till slutet av augusti.

 

Nyheter