Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

Arbetslivet - 21.06.2021 klo 16.26

L&T:s parter träffas för att diskutera helgdagar

Lassila & Tikanoja meddelade sina anställda förra veckan att de kommer att ändra på betalningspraxisen för helgdagsersättningar. Meddelandet fick de anställda att se rött.

L&T har tagit i bruk en ny verksamhetsmodell för helgdagsersättningar. I praktiken innebär detta att många städare gör nu 9 timmars arbetsdagar för att arbeta in arbetstimmarna under midsommaren.  

Frågan kom som en överraskning för huvudförtroendemännen i företaget. I morgon, tisdag, har de planerat att träffa företrädare för Lassila & Tikanoja och gå igenom ärendet.

Situationen har fått de anställda att ilskna till. Endat på PAM:s Facebook-sida hade nyheten samlat mer än 100 kommentarer.
De som kommenterat nyheten anser att företagets verksamhet är vidrigt och undrar om det här är det sätt på vilket L&T försöker öka branschens attraktivitet.

”Jag ser företagets verksamhet som oaktsamt. Uppskattningen för städarbetet har ökat i samhället, men L&T driver medarbetarna till sin spets. Nu kräver representanterna inte ens något annat än det som är etablerade verksahetssätt som är ett sätt att visa vördnad för anställda. Det skulle också ligga i företagets intresse att agera enligt dem, säger Ulla Moilanen, PAM:s avtalsexpert.

 

Nyheter