Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

Jäsenyys - 30.03.2021 klo 12.30

Nya drömmar

Enligt Tia Laakkonen har personligt stöd varit det bästa med karriärcoaching. Foto: Liisa Takala

Tia Laakkonen fick sin första fasta anställning för ett år sedan. Jobbet som hotellets hospitality host och försäljningsförhandlare var som en dröm som hade gått i uppfyllelse för henne – tills coronapandemin bröt ut.

Precis som för många andra har Tia Laakkonens år varit fullt av utmaningar. I mars 2020 fick hon ett drömjobb på ett nytt hotell i huvudstadsregionen som hospitality host.

Men sen kom coronapandemin och kastade omkull allt. Tia blev direkt permitterad så hon blev illa tvungen att söka också andra jobb.

Under året har hon arbetat på Prisma, som rådgivare inom e-handeln, allt medan hon ansökt om otaliga jobb. I ett skede hade hon sammanlagt 27 ansökningar på gång, varav en ledde till en arbetsintervju.

I juli återvände Tia Laakkonen till sitt första jobb – som deltidspermitterad. Arbetsmängden har varierat mellan 60-90 timmar under en period på tre veckor. Den ekonomiska situationen oroar henne som mamma till två barn under skolåldern. Också makens arbetsutsikter har försvagats på grund av det rådande läget.

”Man söker alla möjliga jobb, och ändå samtidigt har du i bakhuvudet en tanke om att om läget var ett annat, så skulle du vilja stanna inom hotell- och restaurangbranschen. Det gör mig riktigt osäker”

”Man söker alla möjliga jobb, och ändå samtidigt har du i bakhuvudet en tanke om att om läget var ett annat, så skulle du vilja stanna inom hotell- och restaurangbranschen. Det gör mig riktigt osäker”, säger Laakkonen.

Hon har inte tagit del av TE-tjänsters coaching i jobbsökning, eftersom hon inte vill byta bransch helt. En kollega som jobbar på samma hotell tipsade Tia om PAM:s karriärrådgivning. Det har gjort att hennes tankar har klarnat. ”En utomstående kan se min situation med andra ögon och ta lite avstånd.”

”Nu har mina kanske något galna idéer tagit en ny och klarare form”, säger hon.

PAM:s sysselsättnings- och karriärrådgivning

För vem? PAM-medlemmar som löper risk för arbetslöshet, är arbetslösa, permitterade eller planerar att byta jobb.  
När? Tjänsten lanseras i början av maj. På grund av situationen inom hotell- och restaurangbranschen omfattas PAM-medlemmar som arbetar inom branschen av tjänsten redan nu.
Innehåll? Personlig coaching, intervjucoaching – på finska, svenska, engelska och ryska.
Annat? Lediga arbetsplatser inom servicesektorn  

 

Nyheter