Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

Förtroendeman - 04.03.2021 klo 12.35

Sodexos nya huvudförtroendeman: Mer uppskattning för städarbetet behövs

Tuire Autio, som bor i Vanda, anser det viktigt att hon som huvudförtroendeman kan öka människors medvetenhet om fastighetsbranschen hon representerar. Foto: Liisa Takala

Tuire Autio, som arbetar på Sodexo, efterlyser mer uppskattning för städbranschen. Som huvudförtroendeman upplever hon att hon samtidigt är en avtalstolk och jämlikhetsfrämjare i sitt uppdrag.

Tuire Autio, 49, började som huvudförtroendeman för ett större företag i början av året. Hon är huvudförtroendeman för Sodexo, som erbjuder catering-, utrymmes- och fastighetstjänster, och hon representerar fastighetsanställda.

Hur hamnade du i detta förtroendeuppdrag?

Under julen jobbade jag på Helsingfors-Vanda flygplats med maskinstädning när jag blev tillfrågad om jag kunde bli kandidat tillsammans med två andra kandidater. Jag tänkte på det en eftermiddag och sa sedan ja. I början av januari fick jag meddelande om att jag hade blivit vald till uppdraget. Jag har jobbat i åtta år på flygplatsen för Sodexo Transport.

Vem representerar du som förtroendeman?

Jag representerar mer än fem hundra anställda inom fastighetsbranschen som arbetar i våra kundföretag i hela Finland. De ansvarar för städning, fastighetsförvaltning och teknisk service.

Vad skulle du gärna förändra i arbetslivet?

Uppskattningen för städarbetet bör öka. Även om du använder en dammsugare och trasa hemma, behöver du ha utbildning för att städa yrkesmässigt, och vem som helst kan inte göra det. Rengöringsarbete kräver uthållighet, tålamod och mångfärdighet. För din lön måste du göra mer fysiskt arbete inom detta område än jämfört med många andra branscher, men samtidigt gör du ditt dagliga träningspass. Branschen sysselsätter bra.

Kan du svara på allt som medlemmarna frågar dig?

Övning ger färdighet. Till och med huvudförtroendemannen söker efter information och frågar vid behov. Uppgiften förutsätter baskunskaper om lagstiftning och kollektivavtal för att du ska veta var du ska leta efter svar.

Jobbet som huvudförtroendeman handlar om att tolka avtal, söka information, ge råd och lösa olika sakfrågor. Jag känner också att jag är en ambassadör för jämställdhetsfrågor.

Har du tid för fritidssysselsättningar?

Jag spelade curling i 15 år på FM-nivå. Jag har också haft fotografi, konstmålning som hobby samt spelat piano. Nu under coronatider, när man inte riktigt kan gå till gymmet, är det att föredra att göra promenader i naturen.

 

Nyheter