Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

PAM:s tjänster på sommaren
Telefonservicen på sommaren må-ti och to-fr kl. 10–14. Återuppringningstjänsten är stängd från 5-30.7.
PAM:s regionkontor kommer att vara stängda 5-30.7 förutom regionkontoret Helsingfors-Nyland, som håller öppet hela sommaren.

Arbetslivet - 15.04.2021 klo 13.05

Sokotel säger upp 98 anställda och ersätter dem med personal från bemanningsföretag

Sokos Hotel Vaakuna i Helsingfors ingår i Sokotels hotellkedja. Bild: SOK

"Frågan om huruvida det nya jobbet garanterar regelbunden anställning och inkomst för dem som har blivit uppsagda förblir obesvarad", säger Outi Mäkelä, som är huvudförtroendeman.

Samarbetsförhandlingarna för Sokotel, en medlem i S-gruppen och bekant aktör för Sokos Hotels och Radisson Blu Hotels, har resulterat i uppsägning av 98 permitterade anställda. Majoriteten av de avskedade är från huvudstadsregionen.

Uppsägningarna är en stor besvikelse för personalen, särskilt när det redan finns tecken på återhämtning, säger Outi Mäkelä, huvudförtroendeman för huvudstadsregionen.Outi Mäkelä är Sokotels huvudförtroendeman för huvudstadsregionen. Bild: Eeva Anundi

"Även om begränsningarna till följd av coronan fortfarande är i kraft kommer bokningssituationen att förbättras under sommaren  i och med att vaccinationerna ökar", säger Mäkelä.

De förtroendemän som representerade personalen fann att förhandlingarna hindrades av det faktum att det i stället för spartalkot var en arbetsgivarbesluten omstrukturering av användningen av arbetskraft. Redan i början av förhandlingarna meddelade arbetsgivaren att man skulle undersöka möjligheten att erbjuda de uppsagda arbetarna jobb genom ett bemanningsföretag. Enligt förhandlingsresultatet kommer detta också att hända. Sokotel har tecknat avtal med personalföretaget Eezy. Enligt pressmeddelandet lovas de uppsagda jobb vid något av Eezys sex tusen kundföretag.

”Frågan om det nya jobbet garanterar regelbunden anställning och regelbunden inkomst för uppsagna förblev obesvarad. Så att det inte går så att en person måste jaga efter timmar härifrån och därifrån, säger Mäkelä.

"Vår personal har varit intresserad av karriärcoachning genom Eezy för dem som sagts upp och eventuellt permanent heltidsarbete, men inte av sommarjobb eller jobb som inhoppare".

I Sokotels pressmeddelande talar Olli Tuominen, chef för Eezy's Service Industries, om arbetsmöjligheterna:

”Jobb finns nu, särskilt inom dagligvaruhandeln, logistik och byggbranschen, där mer än 500 jobb är öppna. Det finns också hundratals öppna arbeten i andra branscher, säger Tuominen i pressmeddelandet.

Hanna Lehto, Eezys kommunikations- och marknadsföringsdirektör, bekräftar detta per telefon när hon tillfrågas om Eezy erbjuder de uppsagda specifikt hyrt arbete.

"Målet är att sysselsätta de anställa antingen genom Eezy i hyrt arbete eller genom kundföretag endera i fast anställning eller i tidsbundna avtal", säger Lehto.

Sokotel kommenterar att ”alla får ett nytt jobb om de vill. Antingen från Eezy eller via Eezy via deras kundföretag. Anställningsförhållanden kan också vara tidsbegränsade. ”

Flexibelt för arbetsgivaren, osäkert för den anställda

Enligt Ismo Kokko, PAM:s avtalschef, är fackets oro att Sokotels anställningsförhållanden omvandlas till tillfälliga anställningsförhållanden.
Ismo Kokko är PAM:s avtalschef.

"Detta är ett olyckligt vanligt fenomen i serviceindustrin", säger Kokko.

”Med tillfälligt arbete vill arbetsgivaren oftast ha mer flexibilitet, vilket medför osäkerhet för de anställda. Det är inte moraliskt korrekt, även om vår lagstiftning tillåter att utlokalisera arbete av produktiva och ekonomiska skäl utan att arbetet utförs som anställd av företaget. ”

Sokotel driver Sokos Hotels och Radisson Blu Hotels i huvudstadsregionen i Helsingfors och Tammerfors, samt Radisson Blu Hotel Oulu och Break Sokos Hotel Eden i Uleåborg. Även Original Sokos Hotel Royal i Vasa tillhör Sokotel.

 

Nyheter