Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

Arbetsliv - 14.06.2022 klo 12.00

”Städare är proffs som utför ett viktigt arbete”

Outi Missin tycker internationella rättvisedagen för städare behövs för att påminna om att städare är proffs som gör egen karriär och utför ett viktigt arbete. Bild: Lauri Rotko

Den 15 juni firas den internationella rättvisedagen för städare. Städare Outi Missi ser delstidsanställdas situation och lönegropen som de största problemen i branschen i Finland.

“Städare syns fortfarande inte. Därför behövs en rättvisedag för att påminna att städare också är proffs som gör karriär och utför ett viktigt arbete.

Bristen på städare är stor och det behövs akut fler arbetstagare i branschen. Men lönerna är låga. Och i företagsledningen verkar det inte alltid finnas intresse att förstå kollektivavtalets bestämmelser, utan man hittar på nya sätt att kringå anställningsvilkoren.

Konkurrensutsättningen är tråkig för oss städare. Det blir inte en egen arbetsplats där du är en bland andra och arbetsplatsen byts med några års mellanrum. Dessutom utförs städningen tidigt på morgonen eller på kvällen för att städarnas inte ska synas.

Deltidsanställningar är alltför vanliga inom branschen. För vissa passar deltidsarbetet deras livssituation. Men det har blivit ett problem då man inte får heltidsanställningar och deltidsanställdas villkor är sämre. Det är fel. Inte ska en människa behöva jobba för två eller tre arbetsgivare för att klara sig. Det känns som om man inte vill, kan eller bryr sig om att ordna jobbet så att människor skulle få heltidsjobb. Jag är säker på att om män gjorde jobbet, så skulle man ha hittat en lösning för länge sedan.

Jag är orolig för hur städarnas orkar. Arbetarskyddskulturen och riskbedömningarna finns, men det mentala välbefinnandet beaktas inte. En städare kan också bli utmattad på jobbet. Arbetet görs ofta ensam rusnde från ett ställe till ett annat. Och all kommunikation är nuförtiden digital och man möts inte i person längre. Jag tror städare skulle orka bättre, om det fanns en möjlighet att träffa andra, dela erfarenheter och känna att man inte är ensam.

Jag tycker om städningsarbetet - det är självständigt och man kan också använda kreativitet. Arbetet passar visst kreativa och handarbetsmänniskor. Jag blev i tiden arbetarskyddsfullmäktig och sedan förtroendeman för att folk alltid vände sig till mig och jag såg att det fanns ett storts behov. Jag beslutade testa om jag klarar av det. Jag lärde mig att man nog växter med uppgiften."

 


 

Vem?

Outi Missi, städare

Verkar för städarnas rättigheter som arbetarskyddsfullmäktig och förtroendeman på sin arbetsplats.

Körsång ger tenoren energi i vardagen och har burit över svåra perioder i livet.

Barnbarnen är mormors ögonstenar.

uutisen-teksti: Hildur Boldt

Nyheter