Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

PAM:s tjänster på sommaren
Telefonservicen på sommaren må-ti och to-fr kl. 10–14. Återuppringningstjänsten är stängd från 5-30.7.
PAM:s regionkontor kommer att vara stängda 5-30.7 förutom regionkontoret Helsingfors-Nyland, som håller öppet hela sommaren.

Arbetslivet - 12.02.2021 klo 11.45

Stockmann inleder massiva samarbetsförhandlingar för att permittera 870 anställda

Varuhuskedjan Stockmann inleder samarbetsförhandlingar om permitteringar av personalen under nästa vecka.

Varuhuskedjan motiverar förhandlingarna med förlängningen av pandemin och de negativa ekonomiska effekter som den förorsakar.

”Igår fick vi information om att förhandlingarna berör nästan hela Stockmanns personal, det vill säga dem som sköter försäljning i varuhusen samt anställda i distributionscentret i Finland. Totalt cirka 870 personer berörs av förhandlingarna, vilket är ett enormt antal anställda, säger huvudförtroendemannen Petri Leskelä.

Enligt varuhuskedjans pressmeddelande är målet att spara 3 miljoner euro i personalkostnader under år 2021. Det finns planer på att permittera 870 arbetstagare i tre månader.

”Samarbetsförhandlingar är alltid en överraskning för personalen, även om de anställda vairt medvetna om den svåra situationen”, säger Leskelä.

Han anser nu att det är viktigt att medarbetarna klarar osäkerheten under de kommande veckorna. Behovet av mer information är stort.

Enligt Leskelä kommer saker och ting att klargöras i den första förhandlingsträffen. Samarbetsförhandlingarna inleds den 16 februari 2021 och förväntas pågå i två veckor.

Enligt huvudförtroendemannen inleds dessa förhandlingar i en förändrad situation.

”Förra våren var vi i en liknande situation på grund av coronan. Då lyckades försäljningen återhämta sig. ”

Han fortsätter:

”Personalen upplevde de dåvarande permitteringarna förvånandsvärt positivt till följd av coronan. Det var som om permitteringar gav dem en chans till skydd. Nu har situationen pågått länge och oron om hur man kan försörja sig är mycket större, menar Leskelä.

Huvudförtroendemanne Petri Leskelä är särskilt bekymrad över de anställdas ork i arbetet.

"Ja, ett hot om nya permitteringar påverkar alltid anställdas välmående och de föredrar klart att gå till jobbet, det är uppenbart", betonar han.

Tidigare i veckan godkände Helsingfors tingsrätt Stockmanns omstruktureringsprogram.

 

Nyheter