Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

Arbetsliv - 06.10.2021 klo 12.31

Tacka med lön

Jaana Kokkolan anser att vardagen inom handeln blivit allt mer utmanande. Bild: Anna Autio

Jaana Kokkola som stiger åt sidan som nationell huvudförtroendeman på K-Citymarket-kedjan efterlyser löneförhöjningar och förbättrade arbetsvillkor inom handeln. Kokkola påminner om att arbetstagarna har varit under hård press under coronapandemin. Därför är det nu skäl att kräva att arbetsgivaren kommer emot.

Jaana Kokkola ser tacksamt tillbaka på sina nio år som nationell huvudförtroendeman på K-Citymarket-kedjan. Uppdraget har varit en utsiktsplats till vardagen inom handeln i olika delar av Finland.

”Jag har lärt mig väldigt mycket om dagens arbetsliv och handelsbranschen. Det bästa med förtroendemannauppdraget har varit samarbetet med människorna på arbetsplatserna”, berättar Jaana Kokkola.

Enligt Kokkola har vardagen inom handeln år för år blivit allt mer utmanande. Coronapandemin har ökat belastningen ytterligare. Kokkola anser att det i de kommande kollektivavtalsförhandlingarna behövs skrivningar i handelns kollektivavtal just om stöd för att orka i arbetet.

”Arbetsgivaren har gett de anställda som mött coronapandemin i frontlinjen mycket tack. Det är dags att tacka i form av löneförhöjningar”, sammanfattar Kokkola.

Ställ modigt upp i förtroendemannavalet


I höst väljs förtroendemän och huvudförtroendemän som representerar PAM:s medlemmar på arbetsplatserna. Kokkola uppmanar alla som är intresserade av förtroendemannauppdraget att fundera på att ställa upp.

”Det viktigaste i uppdraget är att vara serviceinriktad och det är ju vi inom handelsbranschen redan. Förtroendemannen ska komma överens med olika sorters människor”, säger Kokkola.

Förtroendemannen behöver inte veta allt om allting. Kokkola påminner om att ingen lämnas ensam och att det finns mycket hjälp och stöd att få.

”Jag har personligen upplevt PAM:s kurser och utbildningar som nyttiga. Genom dem har jag kunnat fördjupa mig i förtroendemannauppdraget och nätverka med förbundets personal. De nätverken har varit till hjälp i komplicerade situationer”, avslutar Kokkola.

 

Text: Eemeli Peltonen

 

Nyheter