Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

Obs! Medlemstjänstens telefonlinjer är öppna mellan 26.9 - 28.10. på måndagar, onsdagar och fredagar klockan 10.00 - 14.00.

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

Sommarjobb - 10.05.2022 klo 14.14

Vad är viktigt för en sommarjobbare att veta om arbetsskift?

På somrarna får PAM många frågor om ändringar i arbetsschemat och inställda arbetsskift, särskilt inom turism-, restaurang- och fritidsbranschen samt inom handeln. Man kan undgå många bekymmer om man själv är noggrann med arbetsskiften då man sommarjobbar.

Arbetsschemat ska fås på förhand

Av arbetsschemat (arbetsskiftsförteckningen) framgår start- och sluttidpunkterna för arbetsskiften, rasterna eller vilotiderna under arbetsdagen samt lediga dagar.

I kollektivavtalen står det när arbetsschemat ska ges till de anställda. Till exempel de anställda inom handeln ska få sitt arbetsschema minst två veckor i förväg, medan arbetsschema inom turism-, restaurang- och fritidsbranschen måste läggas fram minst en vecka före början av treveckorsperioden.

Se till att du får arbetsschemat i tid och förvara den väl. Om arbetsgivaren inte ger arbetsschemat till var och en personligen, utan den till exempel finns till påseende på en anslagstavla, ta en bild av den med din smarttelefon.

En sommarjobbare ska få sin lön, oavsett väder

När arbetsschemat har gjorts upp, har arbetsgivaren inte rätt att ensidigt ändra den, till exempel då kunderna en regnig dag inte kommer till glasskiosken eller terrassen och det är lugnt.

Regnväder är inte en giltig orsak att ändra arbetsschemat utan en ömsesidig överenskommelse. För ett arbetsskift som antecknats i arbetsschemat ska arbetstagaren alltid få lön, även om arbetsgivaren ställer in arbetsskiftet.

Man har kunnat avtala om ändringar i arbetsschemat i kollektivavtalet. Till exempel inom turism-, restaurang- och fritidsbranschen krävs det alltid ett gemensamt avtal mellan arbetsgivaren och den anställda för att göra ändringar i arbetsschemat. Inom handeln kan arbetsgivaren också ändra arbetsschemat om det finns ett tungt vägande skäl som har att göra med organiseringen av arbetet.

För bok över arbetstimmarna

Arbetstagaren måste alltid erbjudas minst det antal arbetstimmar som utlovats i arbetsavtalet. Om du inte får ihop timmarna, kan det hända att du inte får de inkomster du förväntat dig av sommarjobbet. Därför är det viktigt att se till att du får minst så många arbetstimmar som överenskommits i arbetsavtalet.

För bok över alla dina arbetstimmar. För detta kan du till exempel använda en färdig modell. Det viktigaste är att du har skrivit upp när du börjat och slutat ditt skift (datum och tidpunkt) och hur många timmar du arbetat. Med hjälp av arbetsschemat och de utförda arbetstimmarna är det lätt att på lönedagen kontrollera att lönen och eventuella tillägg har betalats ut korrekt.

Vad ska jag göra om jag blir sjuk?

Om du blir sjuk ska du genast meddela din arbetsgivare om saken. Av arbetsgivaren får du närmare anvisningar hur du ska göra. Om din arbetsgivare kräver ett läkarintyg måste du gå till läkare och lämna in ett intyg som läkaren skrivit till din arbetsgivare.

Lönen under sjukdomstiden och bestämmelserna i anslutning till den lönar det sig att kontrollera med arbetsgivaren och i kollektivavtalet. De gäller också i fråga om tidsbundna anställningar, såsom vid sommar- och säsongsarbete.

 

Bekanta dig också med kom-ihåg-listan för sommarjobb, där du hittar viktig information om frågor i anslutning till anställningsförhållande och arbetsliv.

Det lönar sig för sommarjobbaren att gå med i PAM

Ska du börja sommarjobba till exempel i en affär, en restaurang, en kiosk, en snabbmatsrestaurang, en nöjespark eller inom fastighetsservice? Visste du att Servicefacket PAM också värnar om de sommaranställdas rättigheter och ser till att kollektivavtalen följs på arbetsplatsen?

Vi anser att alla ska ha rättvisa arbetsvillkor och arbetsförhållanden. Vi ger råd och stöder dig i frågor som gäller ditt anställningsförhållande och arbetslivet. Som vår medlem vet du vilka rättigheter du har i arbetslivet.

Medlemskap i ett fackförbund är ett bra skydd också för alla sommarjobbare. Därför lönar det sig att bli medlem genast när du börjar jobba. Medlemskap i facket hjälper också då man ska lösa problem som förekommer i sommarjobbarens anställningsförhållande.

Läs mer och anslut dig till PAM redan idag 

 

Nyheter