Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

Förtroendeman - 11.11.2019 klo 16.02

Val av förtroendeman rensade luften på rastställe – ”Det bubblar inte längre under ytan”

Huvudförtroendemannen för Linnatuuli Elise Jarho är tagen av stödet från arbetskamraterna. ”Jag skulle inte ha detta uppdrag utan våra anställda”, säger hon. Foto: Harri Nurminen

Sammanhållningen förbättrades på raststället Linnatuuli i Janakkala efter att det valts en förtroendeman.

Linnatuuli halvvägs på motorvägen från Helsingfors till Tammerfors är ett bekant rastställe för många finländare. Under taket på denna kantiga byggnad ovanför riksväg 3 hittar du en mataffär, en bensinstation och restauranger med sammanlagt 47 anställda. Deras frågor tas hand om av huvudförtroendeman Elise Jarho från Tavastehus som nyligen valdes för en andra period.

Före henne hade det arbetats i Linnatuuli i åtta år utan förtroendeman efter att tidigare förtroendemannen bytt jobb och det inte valts en ny.

Flera anställda hade dock identifierat problem på sin arbetsplats och i tur och ordning kontaktade de PAM-regionkontoret för att få råd. Kontoret föreslog att de skulle välja en förtroendeman som kunde stöda dem på arbetsplatsen. Vem som skulle fylla dessa skor var anställda eniga om.
”Först tänkte jag att för guds skull jag kan ju inget om det här. Men jag har nog senare lärt mig det som behövs för uppdraget”, skrattar Elise till.

Förtroendemannen för Linnatuuli Elise Jarho pratar med sin arbetskamrat Beeda Forsström. Foto: Harri Nurminen

I regel står Elise bakom disken på Hesburger i Linnatuuli men ibland också hos Subway eller så arbetar hon i salen. Skämtsamt kallar hon sig själv ”alltiallo”. Elise upplever att hon haft mycket nytta av att hon är social då hon utgör en länk mellan de anställda och arbetsgivaren.

”Det viktiga är ömsesidig respekt. Från första början har jag synliggjort mig i huset och jag informerar anställda ofta – främst genom att diskutera. Får jag ett e-postmeddelande jag anser vara viktigt för de anställda sänder jag meddelandet vidare och lägger det på infotavlan på arbetsplatsen”, berättar hon.

Elises knog har burit frukt. Tilliten har ökat mellan anställda och arbetsledare, det arrangerades en rekreationsdag för personalen, i sina fickor har anställda motionssedlar från Smartum, allt fler tillhör förbundet och förutom av en huvudförtroendeman stöds de av en vice förtroendeman, arbetarskyddsfullmäktig och ersättare för fullmäktigen.

”Det var vårt mål och nu har vi uppnått det”, noterar hon.

Enligt Elise har den viktigaste ändringen varit en bättre anda på arbetsplatsen.

”Det bubblar inte längre under ytan såsom tidigare utan anställda kan lita på att frågor förs vidare av förtroendemannen och arbetarskyddsfullmäktigen. Det är säkert största förändringen i vårt hus. Ingen ringer längre förbundet”, säger hon.

Fast hon är nöjd med vad hon fick till stånd under förra perioden tänker hon redan på kommande.

”Jag kommer att kontinuerligt utveckla mig själv och skaffa mer kunskaper så att jag är en bra förtroendeman också i fortsättningen. Befrielsen från arbetet använder jag till webbkurser och naturligtvis kommer avtalsrörelsen att starkt påverka min roll”, sammanfattar Elise.

 

Nyheter