Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

Obs! Medlemstjänstens telefonlinjer är öppna mellan 26.9 - 28.10. på måndagar, onsdagar och fredagar klockan 10.00 - 14.00.

030 100 640 kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 kl. 10-14

Kom-ihåg-lista för sommarjobb

Uppdaterad: 21.06.2022

Sommarjobbar du inom den privata servicesektorn till exempel i butik, restaurang, kiosk, nöjespark eller som städare eller väktare? Då är PAM fackförbundet för dig.

Vi hoppas du har en bra sommar med goda erfarenheter av sommarjobb. Vi har samlat information på den här sidan som handlar om anställning och arbetsliv. Hoppas den är till nytta för dig.

Kom ihåg att du som PAM-medlem får trygghet och stöd under sommarjobbet är berättigad till medlemstjänster. Du får även prisvärda medlemsförmåner, till exempel CityShoppari förmåner gratis i ett år.

 

1. Ska du på anställningsintervju? – goda råd till arbetssökande

Under intervjun försöker arbetsgivaren ta reda på mer om hur den sökande är som person, den sökandes kommunikationsförmåga och om hen verkligen är intresserad av jobbet hen söker. Läs mera om att förbereda sig för intervjun.

 

2. När du börjar arbetet

 • Arbetsavtal: Kom ihåg att göra ett skriftligt arbetsavtal med din arbetsgivare, så att båda får en kopia. Då kan du kontrollera vad ni kommit överens om senare. Man får aldrig komma överens om sämre villkor än vad som står i branschens kollektivavtal. Mera om arbetsavtal och vad som ska stå i det (giltighetstid, lön, arbetstid och arbetsuppgifter) finns här.

 • Kollektivavtal: Kolla att din lön är i enlighet med kollektivavtalet. Du hittar information om sommarjobbares löner här. Du hittar kollektivavtalen här.
   
 • Arbetsskift: Du har rätt att få arbetsschemat i god tid. Arbetsskiften i schemat får inte ändras eller ställas in utan arbetstagarens det vill säga ditt godkännande. Det är bäst att komma överens om ändringar skriftligen. Skriv ner dina arbetsskift. Det är då lättare att kontrollera lön, tillägg, övertidsarbete, mertidsarbete och semesterersättning.
  Mera om arbetsskiftsförteckningar inom handeln
  Mera om arbetsskiftsförteckningar inom turism- och restaurangbranschen.
   
  • OBS! Regnigt väder är inte ett giltigt skäl att ändra skiftslistan utan ömsesidigt avtal. Arbetsgivaren har inte rätt att ensidigt ändra arbetsskiften, till exempel i en situation där regnet gör att kunderna flyr och det är tystare vid glasskiosker eller på terrasser. Ett arbetsskift markerad i arbetsschemat är ett äkta skift och den anställda betalas alltid för det. Om arbetsgivaren annullerar skiftet måste hen betala den anställda för skiftet.
    
 • Introduktion: Arbetsgivaren är skyldig att ge dig vägledning om exempelvis förhållandena på arbetsplatsen, hur maskiner eller utrustning fungerar och om arbetarskydd. Ytterligare information om introduktion
   
 • Skattekort: Se till att din arbetsgivare får ditt skattekort! Arbetsgivaren behöver skattekortet cirka två veckor före lönedagen. Du får ditt skattekort via MinSkatt.
   
 • Bli medlem i PAM: På det sättet har du tillgång till förbundets tjänster om det uppstår frågor eller du behöver hjälp. Som PAM medlem är du även med i arbetslöshetskassan och tjänar du ihop till arbetsvillkoret för att få inkomstrelaterad dagpenning, om du skulle bli arbetslös någon gång. Du tjänar ihop till arbetsvillkoret varje vecka som du arbetar i minst 18 timmar. Bli medlem här eller ring 030 100 640.
   

3. När du är på arbetet

Du behöver inte klara dig ensam i arbetslivet. PAM hjälper alla medlemmar med frågor som har med anställningen att göra.

 • Om du blir sjuk: Om du på grund av sjukdom eller olyckshändelse är förhindrad att arbeta, så får du vara sjukledig. Det är inte tillåtet att avsluta arbetsförhållandet för att du blir sjuk. Du har rätt till lön under sjukdomstiden om du inte kan jobba på grund av sjukdom eller olycka. Om du jobbat mindre än en månad, ska du kolla din rätt till lön i kollektivavtalet.
 • Arbetsschema: Arbetstagarna ska få schema över arbetsskiften i god tid, minst en vecka på förhand. Upprättade arbetsscheman får inte ändras utan både arbetstagarens och arbetsgivarens samtycke.
 • Mertidsarbete: Om deltidsanställda jobbar extra timmar eller skift än det står i arbetsavtalet för samma arbetsgivare, så kallas det mertidsarbete. Om din arbetsgivare behöver extra arbetskraft är det arbetsgivarens skyldighet att i först erbjuda mertidsarbete till de deltidsanställda, före hen anställer fler. 
 • Arbetarskydd och pauser i arbetet: Arbetsgivaren har en skyldighet att se till att du inte utsätts för fara för din hälsa eller säkerhet i arbetet. Sommarjobbare har rätt att hålla pauser under arbetsdagen. Speciellt om du jobbar i heta eller särskilda förhållanden, är det viktigt att ta hand om sin egen ork. Läs mera om pauser.
  • Exta pauser vid arbete i heta förhållanden: Om utomhustemperaturen är över 25 °C, så är arbetsgivaren skyldig att se till att temperaturen hålls under 28 °C. Om det inte är möjligt, måste man utöka antalet pauser. Om temperaturen är under 33 °C arbetar man i 50 min och har rast i 10 min. Om temperaturen är över 33 °C arbetar man i 45 min och har rast i 15 min.
    

4. Om det är problem på jobbet

Ibland går inte allt som på räls och det kan förekomma problem på arbetsplatsen eller med din anställning. Rädsla eller orättvis behandling hör inte hemma i någons anställningsförhållande.

Om du misstänker att man på din arbetsplats:

 • inte följer kollektivavtalet eller arbetslagstiftningen
 • betalar för lite lön
 • har oklarheter gällande arbetsskiften
 • inte kan hålla pauser
 • arbetsomständigheterna inte är trygga eller
 • behandlar dig och dina arbetarkompisar orättvist

Du ska du inte bli ensam med problemen, utan påtala problemen. PAM-medlemskap ger dig trygghet. Vi på PAM vill vara som hjälp och stöd för sommarjobbare. Som medlem får du hjälp via våra servicekanaler och av förtroendemannen på din arbetsplats. I frågor som gäller säkerheten på arbetsplatsen kan du alltid vända dig till arbetsplatsens arbetarskyddsfullmäktig.


 

5. När anställningen upphört

 • Arbetsintyg: Arbetstagaren har rätt att få ett skriftligt arbetsintyg över anställningsförhållandet. Enligt lag är arbetsgivaren skyldig att ge ett arbetsintyg upp till tio år efter att anställningsförhållandet upphört.
   
 • Semester eller semesterersättning: Även sommarjobbare har rätt till semester eller semesterersättning. Semesterersättning betalas ut om du inte tar eller inte kan ta semester. Glöm inte att kontrollera din semesterpenning på lönespecifikationen.
   
 • Kontrollera lönespecifikationen: om du misstänker att du inte har fått rätt lön utbetald eller du inte har fått några tillägg över huvud taget kan du kontrollera din lön i kollektivavtalet. Som medlem kan du även kontakta PAMs anställningsrådgivning på tfn 030 100 640. Via kalkylatorn på Tarkistapalkka.fi  kan du räkna ut rätt minimilön inom handeln samt rese-, restaurang- och fritidstjänstebranschen.
   

6. Övrig information

Specialbestämmelser som gäller under 18-åriga arbetstagare .

Inom flera branscher tillämpas även Sommarpraktikantprogrammet ”Lär känna arbetslivet och förtjäna” för skolelever.

Jobbguide 

Läs mer

Medlemsförmåner

  Kontakt må-fre

  Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

  MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

  Obs! Medlemstjänstens telefonlinjer är öppna mellan 26.9 - 28.10. på måndagar, onsdagar och fredagar klockan 10.00 - 14.00.

  030 100 640 kl. 10-14

  A-KASSAN

  020 690 211 kl. 10-14