Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Medlemskap för studerande

Uppdaterad: 24.05.2022

Medlemskap i PAM är gratis för studerande. Bli medlem här.

Det lönar sig att bli medlem i PAM om du studerar till ett yrke inom servicebranscherna på en yrkesskola eller en yrkeshögskola, t.ex. 

 • Affärsverksamhet, företagsekonomi (merkonom, tradenom)
 • Informations- och kommunikationsteknik (datanom)
 • Restaurang och catering (kock, servitör, restonom)
 • Turism (producent av resetjänster, receptionist, reseexpert)
 • Renhållnings- och fastighetsservicebransch (lokalvårdare, fastighetsskötare, hemvårdare)
 • Säkerhetsbransch (väktare)
 • Hår- och skönhetsbransch (kosmetolog, frisör, kosmetikkonsult, estenom)
 • Logistikbransch (lagerassistent)
 • Läkemedelsbransch (medicinsk tekniker)
 • Trädgårdsbransch (trädgårdsmästare – blomster- och trädgårdsbutik)
 • Naturbransch (naturfritidsledare)

Om du inte är säker på om du kan bli studentmedlem, fråga oss: nuoret@pam.fi

Du har mycket nytta av ditt medlemskap: PAM ger dig information om din lön och om arbetsvillkoren inom din bransch, och när du sedan börjar jobba, är du på det klara med vilka rättigheter du har. Du kan också delta i PAM:s utbildningar och evenemang gratis. Dessutom får du tillgång till andra värdefulla medlemsförmåner

En studerandemedlem får inte tillgång till juridisk hjälp, strejkersättning, anställningsråd, arbetslöshetsskydd eller rätt att rösta i förbundets val.  

”PAM har jättebra medlemsförmåner. Det lönar sig att bli medlem redan när du studerar för då får du mycket nyttig information om arbetslivet och kan delta i olika evenemang gratis. Jag har genom dem fått många nya vänner; dessa erfarenheter och vänner skulle jag inte ha fått nån annanstans!”

Nea, medlem i PAM  

Om du jobbar och studerar samtidigt

Om du är studerandemedlem och jobbar (t.ex. på sommaren eller vid sidan av dina studier), lönar det sig att bli ordinarie medlem. Då betalar du medlemsavgift. Bli medlem här

På lön du förtjänar vid sidan av studierna betalar du medlemsavgift normalt. Du behöver inte betala medlemsavgift om du studerar på heltid eller inte får lön. Betalar a-kassan dig dagpenning under studierna, innehålls medlemsavgift på dagpenningen. Kom ihåg att uppgifterna överförs inte automatiskt från läroanstalterna till förbundet utan du måste göra det själv. När arbetet tar slut och studierna fortsätter, meddelar du bara PAM att ditt arbete har tagit slut så får du dispens från medlemsavgiften för studietiden. 

När du arbetar och är medlem i PAM, bidrar du till arbetsvillkoret
Blir du arbetslös kan du få inkomstrelaterad dagpenning. Detta förutsätter dock att du uppfyllt arbetsvillkoret. Du måste uppfylla arbetsvillkoret under tiden du är medlem i Servicebranschernas arbetslöshetskassa. Under medlemskapet måste du vara i lönearbete i minst 26 kalenderveckor. Varje kalendervecka som du har arbetat in minst 18 timmar och betalat medlemsavgift på dina löneinkomster bidrar till arbetsvillkoret. 

Du behöver inte uppfylla arbetsvillkoret på en gång utan kan bidra till det med korttidsjobb, t.ex. sommarjobb. Därför lönar det sig att bli medlem i PAM, även om det bara är för en sommar! 

När du har slutfört dina studier  

När dina studier tar slut, tar också ditt studerandemedlemskap slut. Men genast efter att du börjar arbeta, lönar det sig att bli ordinarie medlem i PAM. Bli medlem här. 

Medlemmar får hjälp med olika anställningsrelaterade frågor, t.ex. lön, arbetsskiften, arbetstider och semester. I medlemskapet ingår medlemskap i a-kassan, vilket ger dig skydd om du blir arbetslös. Som medlem i förbundet har du det bästa skyddet i arbetslivet! 

Läs mer

Medlemsförmåner

  Kontakt må-fre

  Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

  MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

  030 100 640 vardagar kl. 10-14

  A-KASSAN

  020 690 211 vardagar kl. 10-14