Uutinen - 08.03.2013 klo 10.00

Pam-lehti 4/2013: Kerrossiivooja juoksee enemmän kuin maratoonari

Kilpamaratoonari Leena Puotiniemi on ällistynyt hotellisiivoojan työtahdista. Pahimmillaan kerroshoitaja rientää työpäivänsä ajan kymmenen kilometrin tuntivauhtia. Se vastaa Puotiniemen perusharjoittelua - paitsi että urheilija juoksee samaa vauhtia vain tunnin päivässä. Voit lukea lisää Pam-lehden näköislehdestä.

Kilpamaratoonari Leena Puotiniemi järkyttyy kuullessaan hotellisiivoojan työrytmistä.

–"Todella häkellyttävä tahti. Ihan varmasti erittäin kuormittava jo nuorellekin ihmiselle."

PAMissa on laskettu, että tavanomaisen ripeällä tahdilla hotellisiivooja ehtii siivota noin 15 huonetta kuudessa tunnissa. Silloin siivooja liikkuu noin 4,8 kilometrin tuntivauhtia. Tiukimmat työnantajat voivat edellyttää 30 huoneen siivoamista samassa ajassa. Silloin siivoojan on riennettävä juoksuvauhtia, 9,6 kilometriä tunnissa.

Muun muassa maratonin Suomen mestaruuden voittanut Puotiniemi treenaa 3-4 tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa. Puotiniemi arvioi kerroshoitajan työn kuormittavuuden lähentelevän oman perusharjoittelunsa tasoa.

"Juoksija juoksee yleensä sellaista vauhtia tunnin", hän huomauttaa.

Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tuoreen opinnäytetyön mukaan kerroshoitajan työ kuormittaa aavistuksen vähemmän kuin esimerkiksi pallopelin pelaaminen. Pallon perässä ei kuitenkaan juosta 6-8 tuntia päivässä!

Puotiniemi huomauttaa tahdin olevan melkoinen haaste tuki- ja liikuntaelimille, joten kroppaa olisi hyvä venytellä välillä. Kerroshoitajalle venyttelytaukoja ei ole mitoitettu.

Kerroshoitaja Sari Sauremaa, 61, kertoo pitävänsä kiinni työaikaan kuulumattomasta puolen tunnin ruokatauosta. Monet eivät pidä lounastaukoa ollenkaan tai hörppäävät vain kupin kahvia. Palkaton taukoaikakin käytetään työntekoon, jotta töistä selvittäisiin työajan puitteissa. Työaikaan kuuluvaa kahvitaukoa ei pidä Sauremaan työpaikalla kukaan.

Haastattelupäivänä Sauremaa on siivonnut 19 huonetta 6,5 tunnissa. Tahti saattaa olla kovempikin: siivottavana voi olla 20 huonetta viidessä tunnissa.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 4/2013, joka ilmestyi tänään 8.3.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa

 

Uusimmat

Suosituimmat