Uutinen - 08.05.2013 klo 00.00

Saksan liiketyöntekijät tavoittelevat 6,5 prosentin palkankorotusta

Saksassa ammattiliitto ver.din lähtökohtana juuri alkaneissa vähittäiskaupan tes-neuvotteluissa on yksivuotinen sopimus, joka korottaa palkkoja 6,5 prosenttia tai vähintään 140 euroa kuukaudessa.

Saksassa ammattiliitto ver.din lähtökohtana juuri alkaneissa vähittäiskaupan tes-neuvotteluissa on yksivuotinen sopimus, joka korottaa palkkoja 6,5 prosenttia tai vähintään 140 euroa kuukaudessa. Työnantajapuoli on leimannut työntekijöiden palkkatavoitteen "epärealistiseksi".

Neuvottelut käydään ja sopimukset tehdään alueittain. Sopimuksia sovelletaan kolmeen miljoonaan työntekijään ja toimihenkilöön.

Neuvotteluja käydään nyt tavallista kärkevämmässä ilmapiirissä, sillä työnantajat ovat irtisanoneet muun muassa työaikoja, lomaoikeuksia ja irtisanomista sääntelevän yleissopimuksen. Työnantajat ovat perustelleet päätöstään tarpeella "nykyaikaistaa" yleissopimusta.

Ensimmäisissä neuvotteluissa työnantajat eivät ole tehneet omia palkkatarjouksiaan, eivätkä julkistaneet konkreettisia muutosesityksiään yleissopimukseen. Saksalaiseen tapaan ammattiosastot ja aluejärjestöt ovat alkaneet järjestää varoituslakkoja sopimuksettoman alettua. 

Viime kuukausina muilla aloilla solmitut työehtosopimukset ovat nostaneet palkkoja kolmisen prosenttia.

Juhani Artto

 

 

Teksti: Mirka Mäntylä

 

Uusimmat

Suosituimmat