Artikkeli - 21.02.2014 klo 10.15

Pääkirjoitus: Kova ase käyttöön

Eläketurvakeskuksen parin viikon takaisen selvityksen mukaan eläkejärjestelmä kohtelee nyt kutakuinkin tasapuolisesti eri sosioekonomisia ryhmiä – työntekijöitä sekä alempia ja ylempiä toimihenkilöitä. Eläkkeissä on silti eroja. Erityisesti työntekijänaisten eläkkeet jäävät pieniksi.

Eläketurvakeskuksen parin viikon takaisen selvityksen mukaan eläkejärjestelmä kohtelee nyt kutakuinkin tasapuolisesti eri sosioekonomisia ryhmiä – työntekijöitä sekä alempia ja ylempiä toimihenkilöitä. Eläkkeissä on silti eroja. Erityisesti työntekijänaisten eläkkeet jäävät pieniksi. Työeläkehän muodostuu työuran pituuden ja työuran aikaisten ansioiden perusteella. Työntekijöiden työuria lyhentää työttömyys ja naisilla pitkät hoitovapaat, ansioita pienentää esimerkiksi osa-aikatyö.

Eläkkeelle jäännissäkin on eroja. Esimerkiksi työntekijöistä vain noin 40 prosenttia jäi vuonna 2011 vanhuuseläkkeelle työstä. 26 prosenttia oli jo työkyvyttömyyseläkkeellä ja 31 prosenttia työttömänä, joko työttömyyseläkkeellä tai -turvalla. Mekaaninen eläkeiän nosto ei vähennä työkyvyttömyyseläkkeiden määrää eikä siirrä työttömiä työllisiksi. Periaatteessa hyvältä kuulostavat kannusteet jatkaa työssä osuvat vain niihin, jotka ovat vielä työssä.

Työelämä ja elämä kohtelee eri sosioekonomisia ryhmiä eri tavalla ja se näkyy eläkkeelläkin. Käytävien eläkeneuvottelujen tavoitteena on viilata järjestelmää, jotta eläkevarat riittävät nuorillekin elinaikojen pidentyessä eivätkä maksut nouse kohtuuttomiksi. Jos muutoksia nykytilaan halutaan, työelämään vaikuttaminen on kova ase, sillä se toimii.

 

 

Teksti: Auli Kivenmaa, päätoimittaja

 

Uusimmat

Suosituimmat