Artikkeli - 25.04.2014 klo 11.30

Paleface: Levykauppiaan räp

Levykaupat, joita on Suomessa enää parikymmentä, ovat luovien tekijöiden ja yleisön hitsauspisteitä, jotka palvelevat kuluttajia, mutta myös ravitsevat sitä maaperää, josta syntyy uutta musiikkia.

Levykaupat, joita on Suomessa enää parikymmentä, ovat luovien tekijöiden ja yleisön hitsauspisteitä, jotka palvelevat kuluttajia, mutta myös ravitsevat sitä maaperää, josta syntyy uutta musiikkia.

Musiikki muovaa ihmiskunnan kollektiivitajuntaa ja muuttaa maailmaa. Yksittäisellä äänilevyllä voi olla huikea muutosvoima. Joskus se luo kokonaisia genrejä. Jungle syntyi kun joku käänsi The Winstonsin Amen Brotherin rumpuväliosan 45 kierrokselle minuutissa. Tuo ylinopeudella pyörivä neljän sekunnin komppi on kierrätetty sittemmin tuhansia kertoja breakbeat ja drum'n bass-levytyksillä. Aika legendaariset neljä tahtia.

Hiphop-musiikki perustuu äänilevyihin. Jamaikalaiset siirtolaiset toivat soundsystem-kulttuurin 1970-luvulla New Yorkiin. Sitä ennen dancehall reggae-laulajat ”toastasivat” sinkun B-puolella olevien instrumentaaliversioiden päälle. Nykissä tiskijukat huomasivat tanssiyleisönsä riehaantuvan aina kappaleiden rytmikkäiden breakdown-kohtien aikana. Niitä ryhdyttiin ”pidentämään” manuaalisesti soittamalla peräkkäin sama kohta kahden levysoittimen avulla kahdelta eri kopiolta yhä uudelleen. Näin syntyivät ”breiksit”, alkuperäisten räppäreiden taustabiitit. Myöhemmin sämpleri-teknologia mullisti tuotannot, mutta jokainen Cheek- tai Solonen & Kosola -räppihitti noudattaa edelleen samaa periaatetta.

Kysyykö tyttäreni joskus, että ”isi, mikä on levykauppa?” Levykauppa on luokkahuone, jossa opitaan uutta. Se on pyhättö, rukoushuone, jossa polvistutaan rock-jumalten edessä, psykiatrinvastaanotto, joka tarjotaan terapiaa ja sielunhoitoa. Levykauppias on matkaopas ja huvipuiston lipunrepijä, maikka, mentori ja sosiaalityöntekijä.

Kuten luomuruoasta, äänilevyistäkin pitää maksaa vähän ekstraa.

 

 

Teksti: Paleface. Kirjoittaja on helsinkiläinen rap-taiteilija ja isä.

 

Uusimmat

Suosituimmat