Artikkeli - 04.04.2014 klo 10.46

Pirkko Seppi: Tuima täti harjoittelee

Havaitsin 62-vuotiaana yllättäen olevani työtön, rahaton ja velkainen ”yrittäjä”, jolla ei ollut oikeutta edes työttömyyspäivärahaan. Oli toimittava.

Havaitsin 62-vuotiaana yllättäen olevani työtön, rahaton ja velkainen ”yrittäjä”, jolla ei ollut oikeutta edes työttömyyspäivärahaan. Oli toimittava.

Työkokemuksia minulla oli kirjava lista: myyjänä, hoiturina, toimittajana, maatalouslomittajana, kansanedustajan avustajana. Nyt oli otettava varman päälle. Kaupoissa tarvitaan kyllä kausiapulaisia, mutta kukaan tuskin ottaisi hidasta akkaa harjoittelijana tupeksimaan, joten suuntasin oitis siivousfirmaan. Niissä työvoimapula oli akuutti, ja työpaikka aukesi. Työnantajan pahimmat pelot toteutuivat: akka oli paitsi vanha, myös suulas ja hävytön. Eivät tepsineet kehityskeskustelutkaan.

Nyt kun työpaikkoja sulaa alta vauhdilla ja eläkeputki on uhattuna, niin monet joutuvat vanhoilla päivillään vaihtamaan ammattia ja opettelemaan uuden. Uutta asennetta tarvitaan. Työnantajien ja asiakkaitten olisi opeteltava sietämään kassoilla ja kioskeilla ja ties missä tunaroivia senioreita. Nimittäin mokiahan aina opetellessa tulee. Tunaroiva teini on toki herttaisempi kuin koheltava tuima täti.

Vaikka työnantajat ja asiakkaatkin oppisivat rennomman ja sallivamman asenteen, niin senioreille itselleen meinaa mokailu käydä kunnian päälle. Eläkeputki on siis kutsuvampi kuin työläs uuden alan opettelu.

Nykyään vaatimattomillekin aloille, joille aiemmin päästiin yleensä työssä oppimalla, on tarjolla koulutusta, ja työnantaja jopa edellyttää sitä. Koulunsa käyneet nuoret tulevat varmempina ja osaavampina hommiin kuin suoraan pystymetsästä temmatut. Keski-ikäisetkin kouluttautuvat uudelle alalle. Mutta entäs oikeasti vanhat, joilla on jäljellä vain muutama työvuosi, eikä pitkäkestoinen koulutus tunnu enää mielekkäältä? Jos eläkeputki poistetaan, niin heitä olisin vaan totuteltava sietämään könyämässä tiskin takana, mopin varressa, huoltsikan tyttöinä ja poikina – ellei kaikkia sitten haluta sossun luukuille.

 

 

Teksti: Pirkko Seppi, akaalainen vapaa toimittaja, maatalouslomittaja ja siivooja.

 

Uusimmat

Suosituimmat