Artikkeli - 16.05.2014 klo 09.40

Pääkirjoitus: Muoto ja sisältö

PAMin edustajisto päätti tällä viikolla muun muassa uusista säännöistä ja keskusteli EU:sta. Molempia aiheita yhdistää se, että harva on niistä erityisen innostunut.

PAMin edustajisto päätti tällä viikolla muun muassa uusista säännöistä ja keskusteli EU:sta. Molempia aiheita yhdistää se, että harva on niistä erityisen innostunut. Säännöillä luodaan rakenteet toiminnalle, sisällöstä päätetään erikseen. Sama merkitys omine sääntöineen on EU:lla.

Minusta on hyvä, että EU on olemassa ja Suomi on siinä mukana. EU:n olemassaolo merkitsee, että sen jäsenvaltiot ovat halukkaita sitoutumaan yhteisiin arvoihin, kuten kansanvaltaan, ihmisoikeuksiin ja tasa-arvoon, ja tekemään niiden pohjalta yhteistyötä ja yhteisiä päätöksiä. Keskenään vain kilpailevien kansallisvaltioiden Eurooppa ei tunnu hyvältä.

Silti EU:n olemassaolo ei itsessään takaa paljonkaan hyvää. Kyse on siitä, miten olemassa olevaa rakennetta käytetään – millaista politiikkaa sen puitteissa toteutetaan ja millaiseksi EU:ia halutaan kehittää. Viime vuosien politiikka ei ole hellinyt palkansaajia. Se ei johdu EU:sta sinänsä, vaan siitä, millaisia päättäjiä sinne valikoituu kansallisten vaalien ja EU-parlamentin vaalien tuloksena, ja siitä, millainen poliittinen linja heillä on.

Suorin vaikutusmahdollisuus siihen, miten EU:ia käytetään, on juuri nyt käsillä. Ennakkoäänestys Euroopan parlamentin jäsenistä alkoi toissapäivänä ja varsinainen vaalipäivä on 25. toukokuuta.

 

 

Teksti: Auli Kivenmaa, päätoimittaja

 

Uusimmat

Suosituimmat