Artikkeli - 16.05.2014 klo 10.55

Polina Kopylova: Köyhien ja rikkaidet sossut

Olen asunut Suomessa 12 vuotta, mutten tiennyt, että on kahdenlaisia sosiaalivirastoja, ”sossuja”.

Olen asunut Suomessa 12 vuotta, mutten tiennyt, että on kahdenlaisia sosiaalivirastoja, ”sossuja”.

On köyhien sossu, jossa on ankeat aulat, kalpea valo, lelulaatikko täynnä rikkinäistä muoviroinaa tai ei edes sitäkään, sinisellä keinonahalla verhoillut istuimet. Sieltä anotaan toimeentuloa, tukea lapsen harrastukseen, takuukirjettä lääkkeiden hankkimiseen, joskus toki uutta sohvaakin.
Aloin käydä näissä auloissa aloitettuani asioimistulkin hommat.

Sitten on rikkaiden – no, ehkä paremmin ilmaistuna hyvätuloisten – sossu.

Itse hyvätuloiset eivät sentään siinä käy, kun ei ole tarvetta. Mutta he tietävät tasan tarkkaan, että sieltä saadaan ilmaiseksi litteät telkkarit, kalliit lenkkarit, kokonaiset ruokailurymät, jopa autot. Ja rahaa. Hävyttömän ilmaista rahaa. Sadoittain euroja, ellei tuhansittain.

Sen asiakkaiksi väitetään milloin maahanmuuttajia, milloin kolmannen sukupolven työttömiä – sitä sakkia, joka sopii senhetkiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

En kertaakaan ole eksynyt hyvätuloisten sossuun. Miten se olisi sisustettu? Sinisävyiset Aallon nojatuolit ja Unikko-verhot? Lokki-valaisimet ja BRIOn rautatiet lelulaatikoissa? Paljonko fyrkkaa tarvitsette? No ottakaas nyt vielä vähän. Ai kun on kivaa.

Viime kuukausien aikana sosiaaliturvasta on tehty julkisessa keskustelussa johdonmukaisesti mörkö. Se maalataan kasvottomaksi kansan hyväksikäyttäjäksi, joka palvelee joitain kieroja konkareita ja leipääntyneitä virkailijoita. Se ahdistetaan poliittisella kentällä pois pelistä ja esitetään taloudellisena taakkana koko yhteiskunnalle.

Käykää hyvät naiset ja herrat sossussa. Siinä köyhien sossussa lähiönne ostarin tai yhteispalvelupisteen toisessa kerroksessa. Katsokaa pari lomaketta läpi. Huokaiskaa syvään.

Tämä on maamme ainoa sossu. Toista ei ole. Jos jatkatte vatvomista, ei tätäkään kohta ole.

 

 

Teksti: Polina Kopylova. Kirjoittaja on helsinkiläinen vapaa toimittaja.

 

Uusimmat

Suosituimmat