Artikkeli - 06.06.2014 klo 11.07

Veera Oksanen: Kovakalloinen ei ennakoi

Yksi asia ei tunnu menevän suomalaiseen kovaan kalloon: ennaltaehkäisy. Asioiden jälkikäteen korjaaminen tulee usein kalliimmaksi.

Yksi asia ei tunnu menevän suomalaiseen kovaan kalloon: ennaltaehkäisy. Syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle ennen eläkeikäänsä miljoona euroa. Siis 1 000 000 euroa. Sillä saisi kotihoitoa eli ennaltaehkäisevää toimintaa 10 vuodeksi 10 tuntia päivässä. Kodinhoitoapua saaneiden lapsiperheiden määrä väheni 83 % vuodesta 1990 vuoteen 2012. Kuulostaa hyvältä? Samaan aikaan esimerkiksi huostaan otettujen nuorten määrä kasvoi 150 %. Että se siitä sitten.

Maailman mittakaavasta katsottuna suomalaista terveydenhuoltoa pidetään hyvänä. Hoito onkin hyvää silloin, kun hoitoon pääsee. Järjestelmämme puutteet realisoituivat, kun tulin itse Saksassa sairaaksi. Kiitos eurooppalaisen sairausvakuutuskortin, olin oikeutettu samaan hoitoon kuin paikalliset. Saksalaiset pelaavat varman päälle. Vaikka pahan migreenin aiheuttama lievä aivoverenvuoto olikin todella epätodennäköinen, riskejä ei haluttu ottaa. Siitäkään huolimatta, että aivokuvaukset eivät ole sieltä halvimmasta päästä. Suomessa toimitaan vasta silloin, kun jotain vakavaa on jo tapahtunut.

Ei tarvitse tuntea lukuja ymmärtääkseen, että muutama väärä hälytys tulee sekä rahallisesti että inhimillisesti halvemmaksi kuin parikymppinen, vammautunut aivoverenvuotopotilas.

Ennakoiva toiminta pelaa Suomessa enää korkeintaan ay-liikkeessä. Työehtosopimusten sitovuus perustuu lopulta siihen, että työntekijöitä suojataan jo ennalta. Yhteisillä pelisäännöillä riitojen ratkaisu jälkikäteen on helpompaa.

Mitä Suomessa sitten tehdään? Ei kuuluta liittoon, valitetaan liian sidotuista työmarkkinoista ja syytetään työehtosopparien vähimmäispalkkoja työttömyydestä. Solidaarisimmat haikailevat minimipalkan perään.

Jospa sittenkin pidettäisiin edes siitä yhdestä ennaltaehkäisevän toiminnan esimerkistä kiinni. Ehkä siten jossain vaiheessa muillakin aloilla ymmärrettäisiin, kuinka tärkeää ennakoiva toiminta on.

 

 

Teksti: Veera Oksanen, hämeenlinnalainen kaupunginvaltuutettu ja opiskelija.

 

Uusimmat

Suosituimmat