Uutinen - 29.07.2014 klo 09.00

Palvelujen kysynnässä myönteisiäkin merkkejä

Elinkeinoelämän keskusliiton tekemä vähittäiskaupan luottamusindikaattori vajosi "varsin matalalle tasolle". Palvelualojen ammattiliiton PAMin toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen näkee myönteisiäkin merkkejä.

Tuoreet tiedot kansalaisten kulutusnäkymistä eivät lupaa vielä helpotusta kaupalle. Elinkeinoelämän keskusliiton tekemä vähittäiskaupan luottamusindikaattori vajosi "varsin matalalle tasolle". Odotukset ovat synkentyneet EK:n mukaan selvästi.
Palvelualojen ammattiliiton PAMin toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen näkee myönteisiäkin merkkejä.
– Erikoiskaupalla menee huonosti, esimerkiksi vaatteita ostetaan vain vähän. Ruokaa ostetaan kuitenkin aina, vaikka välillä huokeampia tuotteita.
Kuluttajien asenteet ovat yhtä varovaisia, vaikka ravintoloissa kulutus on Julkusen mukaan kasvanut. Omat kokemukset ja muualta saadut viestit kertovat, että kesätapahtumien takia joillakin paikkakunnilla majoituspaikat on myyty loppuun.
– Ja näkeehän tilanteen tavallisena viikonloppuna, osaan ravintoloista on mahdoton saada varauksia.

Työttömänä 15 000 pamilaista

Julkunen toivoo, että suunta pysyisi samana syksyä kohti mentäessä.
– Touko-huhtikuussa liiton työttömyyskassassa oli 15 000 työtöntä. Se on pahin luku koskaan.
Vaikka 3 000 työttömästä oli osa-aikaisesti työssä, se ei tee tilanteesta yhtään parempaa.
Suomalaiset haraavat Eurostatin kuluttajatutkimuksessa vastavirtaan. Muualla on jo pientä kasvua odotettavissa, mutta ei Suomessa. Tosin monessa maassa lähtötilanne on Suomea heikompi.
– Me suomalaiset olemme vähän mollivoittoisia yksinpuurtajia. Kuluttajien pitäisi uskaltaa vaatia palvelua, jotta palvelukaupat säilyisivät. Matkailu- ja muiden yrittäjien pitäisi tehdä yhteistyötä, että palveluja riittäisi, Julkunen esittää.

UP/Birgitta Suorsa

Jutun otsikkoa muutettu 29.7. klo 9.20.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat