Artikkeli - 15.08.2014 klo 09.57

Pääkirjoitus: Kuuntelu kannattaisi

Ei hyvin mene. Työttömyys kasvoi kesäkuussa viime vuoteen verrattuna. Eniten heikkeni palvelu- ja myyntityöntekijöiden työllisyys

Ei hyvin mene. Työttömyys kasvoi kesäkuussa viime vuoteen verrattuna. Eniten heikkeni palvelu- ja myyntityöntekijöiden työllisyys. Palvelualojen työnantajajärjestöt ovat mananneet heikkoa tilannetta ja antaneet kyytiä valtiovarainministeriön budjettiesitykselle, josta ne eivät löytäneet aloja helliviä uutisia. Kesäkuun minihallitusneuvotteluista tuli tosin pieni myönteinen uutinen: yritysten edustuskulujen verovähennysoikeus palautettiin osittain. Se tietää työtä mara-alalla.

Epätoivoon vaipumista on silti syytä yrittää hillitä. Kaupanteko ei lopu, sillä ruokaa on hankittava ja vaatteet ja kodinkoneet kuluvat. Matkailukaan ei lopu, vaikka Euroopan ja Venäjän taloudelliset vaikeudet kutistavat nyt turistivirtoja. Ja selvää on, että lika on ikuista. Tulevaisuuden kannalta paljon on kiinni siitä, miten palveluja kehitetään.

Asiakkaat ja heidän tarpeensa eriytyvät ja ja verkkokauppa tuo rinnalle lisää vaihtoehtoja. Siksi kaikille ei voi kaupitella samaa samassa paketissa, vaan jokaisen oston eteen on tehtävä aiempaa enemmän töitä. Helppoja ratkaisuja ei ole, mutta asiakkaiden tarpeiden oivaltamista ja uskallusta tehdä toisin tarvitaan. Se vaatii yrityksiltä kykyä kuunnella paitsi asiakkaita, myös työntekijöitä, jotka ovat asiakkaiden kanssa tekemisissä.

 

 

Teksti: Auli Kivenmaa, päätoimittaja

 

Uusimmat

Suosituimmat