Artikkeli - 05.09.2014 klo 10.29

Paleface: Irhal! Irhal!

Esiinnyin viime perjantaina Helsingin Lasipalatsinaukiolla yhdessä egyptiläisen protestilaulajan Ramy Essamin kanssa. Hän kiteytti maanmiestensä tunteet Tahririn aukiolla.

Esiinnyin viime perjantaina Helsingin Lasipalatsinaukiolla yhdessä egyptiläisen protestilaulajan Ramy Essamin kanssa. Ramy soittaa yhtyeineen raskasta rockia, mikä tekee hänestä kotimaassaan vastarannankiisken. Ennen Egyptin vallankumousta Ramy oli suhteellisen tuntematon. Hän osallistui mielenosoituksiin samasta syystä kuin tuhannet muutkin: aidosta turhautumisesta Hosni Mubarakin hallituksen toimiin.

Noina levottomina öinä Ramy sepitteli kappaleen nimeltä "Irhal!" (Häivy!), josta tuli kansanliikkeen tunnus. Nuori mies oli akustisine kitaroineen oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Hän kiteytti maanmiestensä tunteet.

Tahririn aukion tapahtumista on kulunut kolme vuotta, mutta sen jälkeen vallankahvaan noussut Mohammed Mursi on jo syrjäytetty ja maata hallitsee Abdel Fattah al-Sisin sotilasjuntta. Monien mielestä tilanne on nyt pahempi kuin Mubarakin aikaan. Al-Sisi on julistanut toisinajattelijoita, muusikoita ja taiteilijoita "terroristeiksi" ja ihmisiä siepataan kaduilta mielivaltaisesti. Tämä pistää kaltaiseni suupaltin ajattelemaan. Suomessa voin kritisoida valtaapitäviä pelkäämättä seuraamuksia.

Ilmapiiri on toki muuttunut vuosien mittaan. 50 vuotta sitten kirjailija Hannu Salama tuomittiin Juhannustanssit-romaaninsa takia jumalanpilkasta vankeuteen. Vexi Salmen ja Irwin Goodmanin poliisia ja muita auktoriteetteja pilkkaavat kappaleet joutuivat Yleisradion soittokieltoon ja singlet merkittiin pääkallotunnuksella. Irwinistä tuli legenda, myös Salaman tuomio siivitti kirjailijan uraa.

Lasipalatsinaukiolle osana taidefestivaali To The Square 2:ta rakennetun lavan eteen oli perjantaina kokoontunut paljon Suomessa asuvia egyptiläisiä. Osa heistä heilutteli ilmassa komentaja al-Sisin kuvia. Saimme kuitenkin käännettyä sähköisen tunnelman universaaliksi rauhan ja oikeudenmukaisuuden viestiksi. Lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri vaihtelee maasta toiseen. Musiikki ja sanoma pysyy.

 

 

Teksti: Paleface. Kirjoittaja on helsinkiläinen rap-taiteilija ja isä.

 

Uusimmat

Suosituimmat