Uutinen - 04.11.2014 klo 16.17

Hovioikeus: Laiton irtisanominen

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi huolintayrityksen työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.


Palvelutiskin työntekijä irtisanottiin yritysryppäässä, jonka alaa ovat konttiliikenteen huolinta, varastointi ja kuljetukset. Kohta samankaltaisiin tehtäviin palkattiin neljä uutta työntekijää.

Itä-Suomen hovioikeus päätyi tänään Kymenlaakson käräjäoikeuden kannalle, eli sen mukaan työsuhde oli päätetty ilman taloudellista, tuotannollista tai toiminnan uudelleenjärjestelystä johtuvaa perustetta.

Työ palvelutiskillä ei ollut vähentynyt oleellisesti ja pysyvästi, mistä kertoo uusien työntekijöiden palkkaaminen kohta vuonna 2011 tapahtuneen irtisanomisen jälkeen. Palvelutiskin työntekijä olisi myös voitu sijoittaa yhtiön sisällä toisiin tehtäviin.

Työntekijä oli TRA Finland Oy:n palveluksessa, joka toimi East Light Oy:n alihankkijana. TRA Finland joutui 2009 velkasaneeraukseen ja 2011 se sulautui Finland Multi Center FMC Oy:öön. Hovioikeus katsoi, että yritykset olivat työnantajavelvoitteidensa osalta yksi ja yhteinen työnantajataho.

Finland Multi Center FMC joutuu maksamaan työntekijälle 8 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen työsuhteen päättämisestä korkoineen. Lisäksi työnantaja joutuu maksamaan kahdesta oikeusasteesta yhteensä yli 17 000 euron oikeudenkäyntikulut.

"Tapaus osoittaa, että tuotannolliset ja taloudelliset syyt eivät aina ole todellisia", alueella neuvotellut PAMin toimitsija Ismo Karstinen arvioi.
"Työnantaja palkkasi yrityskokonaisuuteensa uusia työntekijöitä irtisanomisen jälkeen. Tämä ei ollut lainmukaista."

Päätös ei ole vielä lainvoimainen, eli valitusaika korkeimpaan oikeuteen on kesken.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat