Uutinen - 29.12.2014 klo 16.05

Tuomio syrjinnästä terveydentilan takia

Gigantin työntekijä voitti käräjillä jutun työsyrjinnästä. Kuva: Annika Rauhala

Gigantin työntekijä voitti käräjillä jutun työsyrjinnästä. Kuva: Annika Rauhala

Gigantin myyjä joutui työssään syrjityksi terveydentilansa takia. Vantaan käräjäoikeus tuomitsi yrityksen johtohenkilön sakkoihin. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Vantaan käräjäoikeus antoi 23. joulukuuta päätöksen rikosoikeudenkäynnissä, jonka osapuolina oli kodinelektroniikkaa myyvän Gigantin työntekijä ja yrityksen silloinen henkilöstöpäällikkö. Oikeus totesi päällikön syyllistyneen työsyrjintään irtisanoessaan myyjän terveydentilan perusteella. Päällikkö joutuu maksamaan sakkoja ja työntekijälle korvausta.

Myyjä oli ollut pitkään sairauslomalla kipeän selkänsä takia. Hän oli loukannut selkänsä varastossa, jonne hänet oli aiemmin siirretty. Hän olisi pystynyt myyntityöhön, mutta siihen hänelle ei annettu mahdollisuutta. Lain mukaan työnantajan on järjestettävä työntekijälle muuta työtä, jos hän ei terveyssyistä pysty tekemään vanhaa työtään. Työ on tarvittaessa räätälöitävä työntekijän työkyvylle sopivaksi. Oikeus katsoi, että suuressa yrityksessä sopivaa työtä olisi voitu osoittaa. Näin oli joidenkin muiden kohdalla tehtykin.

Myyjälle maksettavaksi tuomittu korvaus oli vain tuhat euroa. Myyjä pitää päätöstä kuitenkin periaatteellisesti tärkeänä, vaikka ”siihen nähden mitä olen menettänyt, korvaus on naurettavan pieni”.

Juttu tuli vireille käräjäoikeuteen helmikuun alussa ja päätös annettiin ennen joulua. On mahdollista, että hävinnyt osapuoli valittaa päätöksestä ja se etenee hovioikeuteen.

Työntekijä voitti aiemmin tänä vuonna hänen irtisanomisestaan käydyn oikeusjutun. Gigantti määrättiin helmikuussa maksamaan hänelle tuntuvat korvaukset laittomista potkuista. Mies irtisanottiin alkuvuonna 2012. Hän oli palaamassa töihin pitkältä sairauslomalta ja tarkoitus oli kolmikantakeskustelussa selvittää hänen työkykyään. Tilaisuus muuttuikin ilmoitukseksi työsuhteen päättymisestä.

Gigantti oli joulun alla esillä toisessakin oikeusjutussa. Kyseessä oli laiton irtisanominen. Juttu eteni korkeimpaan oikeuteen asti, mutta oikeus piti alempien oikeusasteiden tuomiot muuttumattomina. Työntekijä voitti.

 

 

Teksti: Tiina Ritala

 

Uusimmat

Suosituimmat