Lehdistötiedotteet - 29.01.2015 klo 15.26

Oma työterveysfirma toi miljoonasäästöt Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa

Palvelualojen ammattiliitto PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkusen yhteistyötahoille torstaina järjestämässä Työurilla Suomen suunta nousuun-seminaarissa keskustelemassa oli työministeri Lauri Ihalainen, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, EK:n pitkäaikainen johtaja Lasse Laatunen sekä Pohjois-Karjalan osuuskauppa PKO:n henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen.

 

PKO:n perustama oma terveyspalveluyhtiö on nostanut henkilökunnan työterveyspalvelut aivan toiselle tasolle ja lisäksi tuonut työnantajalle miljoonasäästöt.

 

- Olemme saaneet aivan huikeita tuloksia, sanoi Mika-Jussi Mononen.

 

Oman yhtiön perustamisen taustalla oli Monosen mukaan tyytymättömyys työterveyshuoltoon. Vanha sopimus sanottiin irti ja uutta ryhdyttiin etsimään, mutta alueelta löytyi vain yksi toimija.

 

- Emme halunneet pitää peruspalveluita yrityksissä, joiden pääomat valuvat ulkomaille. Päätimme perustaa oman työterveyshuollon. Aluksi työterveysyhtiöllä oli yksi lääkäri ja kaksi hoitajaa. Nyt lääkäreitä on 17 ja hoitajia 9.

 

Monosen mukaan tuloksena ollut työntekijöiden terveyden selvä kohentuminen. Sairauspoissaolot ovat vähentyneet, samoin paine varhaiseläkkeelle. Konkreettisesti viime vuoden saldo on selvästi plussalla. Kulut ovat kasvaneet 350 000 eurolla, mutta pelkästään sairauspoissaolojen vähentyminen 20 prosentilla on tuonut miljoonan euron säästöt. Monosen mukaan Pohjois-Karjalan esimerkkiä pohditaan nyt laajasti muuallakin.

 

Työurien kehittämisen tarpeellisuutta korosti myös seminaarin avaussanat lausunut Lauri Ihalainen. Hänen mukaansa työkyvyttömyyseläkkeiden määrän vähentäminen edellyttää toimivaa ja tehokasta työterveyshuoltoa.

 

Suvi-Anne Siimes piti kiirettä ja pelkoa työuran kehittämisen pahimpana esteenä. Pahimpana työnantajan virheenä hän piti sitä, että työntekijään ei kiinnitetä 10-15 vuoteen mitään huomiota.

 

Lauri Lyly oli huolissaan puheista, joiden mukaan työterveyshuoltoa halutaan sote-uudistuksen merkeissä muuttaa vain ennaltaehkäiseväksi toiminnaksi. Häntä tuki Lasse Laatunen, jonka mukaan työterveyshuolto on iso voimavara sekä työnantajalle että työntekijälle.

 

- Kehoittaisin työmarkkinajärjestöjä pitämään rahoistaan kiinni. Sote-uudistuksesta uhkaa tulla iso pannukakku, totesi Laatunen.

 

”Talvisota loi konsensuksen”

 

Seminaarissa vallitsi selkeä konsensus-henki ja pääministeri Aleksander Stubbin puheita konsensuksen hylkäämisestä ei katsottu hyvällä silmällä. Näin työmarkkinaneuvottelujen konkari Laatunen:

 

- Konsensuksen juuret ovat pitkällä. Sen perinteet johtavat talvisodan juoksuhautoihin ja tammikuun 1940 kihlaukseen. Pääministerin arviossa on sellainen virhe, että ratkaisevaa on sisältö, ei toimintatapa. Hän ei tunne koko asiaa. Eläkeuudistuksen olisi voinut tehdä neljä eri hallitusta, mutta eivätpä tehneet.

 

Lisätietoja:

Kaarlo Julkunen, puh. 0500 417 187

Suosituimmat