Artikkeli - 26.01.2015 klo 14.15

Osa-aikatyötä on monenlaista – näin sopimukset eroavat toisistaan

Nollatuntisopimus, keikkasopimus, tarvittaessa töihin kutsuttava... Moni palvelualan työntekijä työskentelee epätyypillisessä työsuhteessa.

Osa-aikatyötä tekevällä voi olla esimerkiksi nollatuntisopimus, keikkasopimus tai tarvittaessa töihin kutsuttavan sopimus. Lisäksi voidaan sopia vaihtelevasta työajasta. Tarkemmat määritelmät sopimuksista löydät täältä.

Vuokratyössä työnantaja taas vuokraa työntekijänsä tekemään toisen työnantajan työtä. PAMin aloilla työskentelee 9 000 vuokratyöntekijää. Lue vuokratyön määritelmä täältä.

Pätkätyöläisten oikeudet ovat puhuttaneet suomalaisia viime viikkoina. Vastentahtoisesti 26 vuotta osa-aikatyötä tehnyt myyjä hävisi riidan käräjäoikeudessa joulukuussa, ja Tampereella ja Helsingissä osoitettiin mieltä osa-aikatyöntekijöiden puolesta. Parhaillaan nimiä kerätään kansalaisaloitteeseen nollatuntisopimusten kieltämiseksi. Kansalaisaloitteen takana on Operaatio Vakiduuni -kansanliike.

Ohjeita luottamusmiehelle

Kun on kyse nollatuntisopimuksista...

  • Tarkista, että alan työehtosopimuksen määräykset vähimmäistyöajasta toteutuvat.
  • Pyri saamaan nollatuntisopimuslaisten työsopimuksiin työajan vähimmäistuntimäärä.
  • Jos työaika on pitkähkön ajan ollut säännöllisesti sovittua suurempi, pitäisi työsopimus korjata vastaamaan tosiasiallisesti tehtyjä työtuntimääriä.
  • Lisätyötunnit kuuluvat myös nollatuntisopimuslaisille.
  • Pidä huolta, että työvuoroluettelo laaditaan myös nollasopimuksella työskenteleville.

Kun on kyse vuokratyöntekijöistä...

  • Kannattaa sopia työnantajan kanssa vuokratyövoiman käytön periaatteista.
  • Varmista, että lisätyötä tarjotaan ensin yrityksen omille työntekijöille.
  • Luottamushenkilöille on selvitettävä vuokratyön käytön syy, käytettävän työvoiman määrä, yrityksen yksilöintitiedot, työkohde, työtehtävät, sopimuksen kestoaika sekä vuokratyötä tai alihankintatyötä tekeviin työntekijöihin sovellettava työehtosopimus tai sen puuttuessa keskeiset työehdot.
  • Käyttäjäyrityksen luottamushenkilö voi myös edustaa vuokratyöntekijää. Sekä tietojen saaminen että vuokratyöntekijän edustaminen edellyttää, että vuokratyöntekijä on antanut henkilöstön edustajalle valtuutuksen.

Lisää aiheesta:

Britannia kieltää nollatuntisopimukset

Allekirjoita kansalaisaloite nollatuntisopimusten kieltämiseksi

PAMplus-lehti, huhtikuu (s.18-20) ja elokuu (s. 18-20)

 

Uusimmat

Suosituimmat