Uutinen - 15.04.2015 klo 13.29

Kaksi kampanjaa lyö kättä: nyt vaaditaan minimityöaikaa ja minimipalkkaa

Valokuvat mielenilmauksista kiertävät sosiaalisessa mediassa. Kuva: Hanna Kuntsi

Valokuvat mielenilmauksista kiertävät sosiaalisessa mediassa. Kuva: Hanna Kuntsi

Operaatio Vakiduuni järjestää tänään mielenilmauksia osana Fight for 15 $ -kampanjaa. Hakaniemen McDonaldsin edessä Helsingissä kerättiin samalla nimiä O-tuntisopimuksia vastaan.

Ensimmäisenä Hakaniemen McDonald´s -ravintolan edessä plakaatteineen on Nina Kokkinen. Plakaatista voi lukea, että hän on tullut tänne pikaruokaravintolan eteen solidaarisuusmielessä. ” In solidarity with Fight for $ 15" -lukee hänen taulussaan.

Yhdysvalloista lähtenyt Fight for $15 -kampanja näkyy tänään eri puolilla maailmaa.

”Olen täällä siksi, että työskentelen itse 0-sopimuksella. Se on työntekijälle huono, koska se ei anna mitään turvaa taloudesta”, Kokkinen sanoo.

Hän kerää samalla nimiä kansalaisaloitteeseen, jolla vastustetaan 0-tuntisopimuksia ja edellytään, että osa-aikatyössä on oltava minimituntimäärä–paitsi jos työntekijä muuta perustellusti haluaa. Operaatio Vakiduuni onkin ikään kuin suomalainen versio Fight fot $ 15 -kampanjasta. Se vaatii minimituntimäärää, kun toinen kampanja vaatii minimituntipalkkaa.

Vähitellen paikalle ilmaantuu lisää ihmisiä. Mika Häkkisellä on musta huppari, jossa lukee keltaisella Operaatio Vakiduuni. Suomalaiskampanjan aktiivi kertoo joukolle, että oletettavasti 40 maassa järjestetään tänään keskiviikkona samanlaisia tapahtumia.

”On meillä omakin lehmä ojassa”, Häkkinen sanoo, ja viittaa nimien keräämiseen kansalaisaloitteeseen. Kansalaisaloitetta varten on tähän päivään mennessä kerätty 35 938 allekirjoitusta.

Kokkinen työskentelee hoiva-alalla henkilökohtaisena avustajana. Hän on tehnyt puolitoista vuotta yötyötä, ja hommaa riittää.

”Siinäkin mielessä on hullua, ettei se työaika voi näkyä työsopimuksessa”, hän sanoo.

Fight for $ 15 -kampanja sai alkunsa New Yorkista kaksi ja puoli vuotta sitten. Parisataa kokkia ja kassatyöntekijää käveli silloin ulos huonosti palkatuista töistään ja vaati parempaa palkkaa, jolla voi elättää perheensä, sekä järjestäytymisoikeutta. Vaatimuksena on 15 dollarin minimituntipalkka. Kampanja on laajentunut globaaliksi liikkeeksi, joka ulottuu myös muihin ammattiryhmiin.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat