Uutinen - 06.05.2015 klo 10.58

Ramirentissa sovittiin työaikajoustoista: koko vuoden tasoittumisjärjestelmä

Suutarilan toimipisteessä Juho Kalliomaa, Anna Hyvönen ja Miika Buhanist. Kuva: Pekka Sipola

Suutarilan toimipisteessä Juho Kalliomaa, Anna Hyvönen ja Miika Buhanist. Kuva: Pekka Sipola

Suomi rakentaa keväällä ja kesällä, muttei niinkään talvella. Rakennuskonevuokraamo Ramirentissä haetaan työaikoihin joustoa paikallisella sopimisella.

"Kesäbisnesala", kuulee Ramirentissä niin johtajien kuin luottamusmiesten suusta. Rakennuskoneita vuokrataan paljon huhtikuusta lokakuuhun, muulloin vähemmän.

Työmarkkinoita moititaan jäykiksi, mutta paikallisella yhteistyöllä voidaan saada joustoa aikaiseksi. Ramirent suunnitteli yhdessä luottamusmiestensä kanssa tavallista pitemmän työajan tasoittumisjärjestelmän kokeilun ja pyysi siihen lupaa PAMin hallitukselta. Lupa on saatu ja 52 viikon eli vuoden jakso otettiin käyttöön tämän kuun alusta niille, joihin sovelletaan kaupan alan työehtosopimusta.

Etelä-Suomen alueen luottamusmies Miika Buhanist pohtii, että ehkä henkilöstön ja johdon suhteissa on jotain ratkaisukeskeisyyttä.

Ramirentin työntekijät ovat kokoaikatyössä ja vuoroissa joko kello 7–15 tai 8.30–16.30. Toukokuusta lähtien sesonkiaikana tehdään 1,5 tuntia pitempää päivää, ja talvikautena pidetään vastaavasti enemmän vapaata. Silloin tehdään joko lyhyempää työpäivää tai -viikkoa.

Toimitusjohtaja Anna Hyvönen pitää kaupan työehtosopimuksen 26 viikon tasoittumisjaksoa liian lyhyenä näin kausiluontoiselle työlle.

"Halusimme löytää mahdollisuuden työajan joustoon yhdessä henkilöstön kanssa", Hyvönen sanoo.

Ilmassa on myös varovaisuutta. Vuoden pituisesta jaksosta ei ole alalla aiempaa kokemusta.

"Henkilöstö suhtautuu tähän kaksijakoisesti. Vuoden kokeiluaika tulee kertomaan, miten tämä toimii", Buhanist sanoo.

Ala on vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Pitempi tasoittumisjakso otettiin pohdintaan viime syksynä, kun Ramirentissä oli rajut yhteistoimintaneuvottelut vähennyksistä.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 6/2015, joka ilmestyy 8.5.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat