Uutinen - 21.09.2015 klo 21.06

SAK hakee laajaa työmarkkinaratkaisua hallituksen pakkolakien sijaan

– Hallitusta varmaankin kiinnostaa tuleva työmarkkinakierros ja palkkapolitiikka, ja meillä on siihen välineet olemassa, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi järjestön työvaliokunnan jälkeen.

SAK hakee laajaa työmarkkinaratkaisua vaihtoehtona hallituksen kaavailemalle yritysten kilpailukykyä tukevalle leikkauspaketille.

– Esityksemme sisällöstä kerromme tarkemmin SAK:n hallituksen kokouksen jälkeen torstaina, sanoi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly järjestönsä työvaliokunnan kokouksen jälkeen maanantaina illansuussa.

SAK ei edelleenkään ole valmis sitoutumaan hallituksen tavoittelemaan 5 prosentin kilpailukykyloikkaan, joka saavutettaisiin alentamalla yksikkötyökustannuksia.

– Me emme lähde huutokauppaan. Kukin tuo pöytää omat neuvottelutavoitteensa, kun saadaan neuvottelut asiallisesti käyntiin, Lyly sanoi.

Laajemmassa kokonaisuudessa voisi Lylyn mukaan olla mukana pöydällä olevat työmarkkinakysymykset. Niillä hän viittasi paikalliseen sopimiseen sekä työttömyysturvaleikkauksiin, joita hallitus valmistelee lokakuun puoliväliin mennessä.

– Olisi erittäin hyvä, jos näiden sisältö olisi tiedossa. Me haluamme asiat kerralla pöydälle, ettei näiden kanssa tarvitse jatkuvasti vääntää kättä.

Palkkaratkaisut mukaan pakettiin

Lylyn mielestä pidempiaikainen laajempi kokonaisuus olisi kaikille osapuolille paras vaihtoehto, myös hallitukselle. Siihen voisi mahdollisesti kytkeä myös palkkaratkaisut ensi vuoden syksyn työmarkkinakierroksella.

– Hallitusta varmaankin kiinnostaa tuleva työmarkkinakierros ja palkkapolitiikka, ja meillä on siihen välineet olemassa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan työmarkkinajärjestöillä on aikaa hakea vaihtoehtoa hallituksen leikkauspaketille ensi viikon keskiviikkoon. Lyly ei usko, että ratkaisut ovat tehtävissä niin nopealla aikataululla.

– Toivon, että ensi viikon keskiviikkona neuvottelut olisivat hyvässä käynnissä ja ratkaisut syntyvät aivan lähitulevaisuudessa. Luulen, että muutamia viikkoja tässä menee, koska kyse on isoista asioista.

SAK:n työvaliokunnan edesottamuksia odotettiin mielenkiinnolla myös STTK:ssa, Akavassa ja elinkeinoelämän EK:ssa.

Palkansaajakeskusjärjestöistä STTK ja Akava ovat valmiita laatimaan omat vaihtoehtoesityksensä hallituksen leikkauslistalle. Toisin kuin SAK ne ovat myös kuitanneet hallituksen tavoitteen viiden prosentin "kilpailukykyloikasta".

 

 

Teksti: UP/Kari Leppänen

 

Uusimmat

Suosituimmat