Artikkeli - 16.10.2015 klo 11.30

Anni Hasunen: Vain tositarkoituksella

Pitkän suhteen jälkeen minun on pitänyt alkaa taas opetella deittailemaan. Oikeasti en ole aikaisemmin ikinä deittaillut.

Deittailukaava menee yleensä aina samalla tavoin: mahdollisimman pian nimen, iän ja asuinpaikkakunnan jälkeen kysytään, mitä teet. Oletko opiskelija, työssä vai työtön? Tämän kysymyksen jälkeen yleensä selviää, haluaako jompi kumpi jatkaa juttua eteenpäin. Mutta miksi? Välillä sanon aivan suoraan mitä teen, mutta olen huomannut sen olevan virhe. Verrataanpas näitä kahta lausetta: ”Olen huoltamotyöntekijä ja teen ainoastaan yövuoroa” tai ”Olen valmistunut kulttuurituottajaksi ammattikorkeakoulusta ja nyt teen töitä palvelualoilla”. Kumpi kuulostaa paremmalta? Aivan, vaikka olen valmistunut ammattiin, jonka työllisyysnäkymät ovat todella huonot ja avoimia työpaikkoja hakee moni ihminen samanaikaisesti. Jos vastaan ensimmäisen vaihtoehdon mukaan, niin deittikumppani kysyy: Kai sinä opiskelet jotain?

Samantapaisia töitä tekevät tuttuni yleensä välttelevät deiteillä kysymystä ”Mitä teet?”. Jos he tietävät, ettei juttu johda yhtä tapaamista pidemmälle, he jättävät asian kokonaan kertomatta tai saattavat sanoa, miksi ovat joskus valmistuneet. Minuakin on neuvottu sanomaan, että puhu deiteillä kulttuurituotannon opinnoistasi. Reilun kuukauden kulttuurituottajan sijaisuuden tehneenä minun onkin todella helppo puhua työn sisällöstä.

Deittiohjelmien sinkut hakevat rikasta, menestynyttä ja työssäkäyvää kumppania, vaikka itse olisivat aivan jotain muuta. Miksi se, mitä teemme, on erittäin tärkeä kriteeri kumppania valitessa? Varsinkin nyt, kun koulutetulle väelle ei ole edes töitä tarjolla ja työttömyys ja pätkätyöt ovat nuorten aikuisten keskuudessa yleisempiä kuin vakituiset työt. Myönnettäköön, että itsekin saatan lipsauttaa uudelle tuttavuudelle työtilanteeni olevan vain väliaikaista. Niin se on ollut jo 10 vuotta. Lopulta kuitenkin arvomaailma ja yhteiset mielenkiinnot ratkaisevat, ei se, mistä paikasta palkka tulee.

 

 

Teksti: Anni Hasunen, huoltamotyöntekijä ja PAM-aktiivi Turusta

 

Uusimmat

Suosituimmat