Lehdistötiedotteet - 03.11.2015 klo 12.19

PAMin Koivuniemi: Liikeaikalain kumoaminen lisäisi epätasapuolisuutta

Kauppojen aukiolojen vapauttaminen ei toisi vähittäiskaupan työntekijöille lisää työtunteja, vaan jakaisi työtunnit entistä epätasaisemmin, Palvelualojen ammattiliitto PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi uskoo.

Maan hallitus vahvisti lokakuun lopulla esittävänsä liikeaikalain kumoamista, mikä vapauttaisi kauppojen ja parturi-kampaamoiden aukiolot kokonaan. PAMin Koivuniemi kritisoi hallitusta epätasapuolisuuden harrastamisesta. Jos liikeaikalain vapautus menee eduskunnassa läpi, tuo se S-ryhmälle käytännössä monopoliaseman, Koivuniemi uskoo.

- Isojen työnantajien suosiminen ja naisvaltaisten alojen kyykyttäminen ovat olleet tämän syksyn teemat Sipilän hallituksen alkutaipaleella, Koivuniemi sanoo.

S-ryhmän päivittäistavarakaupan markkinaosuus oli viime vuonna 45,7 prosenttia. Nykyinen lainsäädäntö tarjoaa lähimyymälöille mahdollisuuden pärjätä kilpailussa.

- Pienet myymälät ja marketit todennäköisesti kuolevat aukiolojen vapautumisen myötä. Jos esitys menee läpi, S-ryhmä ylittää 50 prosentin markkinaosuuden päivittäistavarakaupasta hyvin nopeasti, Koivuniemi sanoo.

Koivuniemen mielestä tällainen etulyöntiasema ei ole kuluttajan etu. Aukiolojen laajentuminen ei myöskään toisi alan työntekijöille lisää työtunteja, vaan jakaisi jo ennestään osa-aikaisten työntekijöiden tunteja yhä useammalle päivälle.  

- Aukiololaajennus aiheuttaa muillekin naisvaltaisille aloille lisää työtä epäinhimilliseen aikaan. Tasa-arvo ja solidaarisuus eivät paljoa paina maan hallituksen suunnitelmissa, Koivuniemi toteaa.

Kun kauppojen aukioloja laajennettiin edellisen kerran, sen luvattiin tuovan lisää työtä. Niin ei kuitenkaan käynyt. Sen sijaan osa-aikaisten työntekijöiden määrä on kasvanut koko vähittäiskaupassa ja erityisesti päivittäistavarakaupassa. Vähittäiskaupassa tehtyjen työtuntien määrä palkansaajaa kohden on laskenut vuodesta 2010. Vastaavaa laskua ei ole tapahtunut yleisesti palkansaajilla. Vuonna 2014 vähittäiskaupan työntekijöistä 39 prosenttia oli osa-aikaisia ja keskimääräinen viikkotyöaika 30 tuntia.

Liikeaikalain kumoaminen etenee seuraavaksi eduskunnan lähetekeskusteluun. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan muutos on tarkoitettu tulemaan voimaan ”mahdollisimman pian”.

Niina Koivuniemi puhuu tänään tiistaina PAMin Itä-Suomen aluetoiminnan suunnittelupäivillä.

Lisätietoja:

Niina Koivuniemi, järjestöjohtaja, 050 592 2493

Uusimmat

Suosituimmat