Lehdistötiedotteet - 25.11.2015 klo 16.14

Postin vaatimukset vaarantavat satojen tuhansien työehdot – PAM pohtii uusia tukitoimia

Palvelualojen työnantajan Paltan ja Posti- ja logistiikka-alan Unioni PAU:n kiistassa ei ole kyse vain Postin työntekijöiden työehdoista, sanoo Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin. PAM käsittelee mahdollisia tukitoimia huomenna torstaina.

Selinin mukaan vaarana on, että Posti-kiistan seuraukset heikentävät työehtoja laajemmin kaupan alalla ja logistiikassa, koska Posti on laajentamassa liiketoimintaansa muillekin kuljetus- ja palvelualoille. Kaupan alan ja Postin henkilöstön työnkuvissa on jo nyt paljon samaa – Posti tarjoaa mm. hyllytystä ja logistisia palveluja, kun taas useissa kaupoissa on asiamiesposteja.

-  Jos työnantajan esitykset menisivät läpi Posti-kiistassa, vaarana on, että kaupan alan varasto- ja myymälätyötä alettaisiin tehdä Postin halvemmalla työehtosopimuksella. Tämä polkisi palkkoja ja heikentäisi alan työehtoja, Selin kuvaa.

Posti tavoittelee tes-neuvotteluissa epäinhimillisiä työvuoroja, satojen eurojen leikkausta työntekijöiden kuukausiansioihin sekä muutosturvasopimuksen poistamista. Lisäksi Postin on tarkoitus hoitaa jatkossa vain minimiresurssi omalla vakituisella henkilöstöllä, ja kaikki tämän lisäksi tarvittava työvoima olisi vuokratyövoimaa.

-  Vastaavat leikkaukset tarkoittaisivat PAMin kaupan alan työehtosopimuksessa ilta-, lauantai- ja sunnuntailisän pienentämistä lähes olemattomiin nykyisestä, Selin sanoo.

-  Lisäksi Posti haluaisi siirtyä jaksotyöaikaan, mikä mahdollistaisi sen, että työnantaja voisi ilmoittaa työpäivän kuluessa, milloin työpäivä päättyy. Työntekijä ei siis voi ennakoida työpäiviensä pituutta enää juuri mitenkään, hän lisää.

Kaupan ala työllisti viime vuonna Suomessa noin 300 000 henkilöä, ja se työllistää myös eniten nuoria. Selin korostaa, että kaupan alalla käytetään jo nyt erittäin paljon osa-aikaisia työsuhteita ja niin sanottuja nollatuntisopimuksia. Viime vuonna vähittäiskaupan työntekijöistä 39 prosenttia teki osa-aikatyötä. Osa-aikaisen myyjän keskiansio oli vuonna 2013 hieman yli 1 300 euroa kuukaudessa.

- Työntekijät venyvät jo nyt monessa paikassa äärimmilleen, eikä osa-aikatyöntekijän palkka meinaa riittää elämiseen. En ymmärrä, mistä tässä olisi vielä varaa leikata. Sama koskee Postin työntekijöitä, jotka saavat täyden tukeni tässä tilanteessa, Selin toteaa.

PAM pohtii uusia tukitoimia vauhdittaakseen PAU:n työtaistelutoimia. PAM käsittelee mahdollisiin tukitoimiin ryhtymistä huomenna torstaina.

Lisätietoja:
Ann Selin, puheenjohtaja, 0500 750 405

Uusimmat

Suosituimmat