Lehdistötiedotteet - 22.12.2015 klo 15.38

PAM tehostaa lisätuntien valvontaa kaupoissa

Kauppojen aukiolojen laajentaminen on aiheuttanut työntekijöissä huolta työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen sekä lisätuntien saamisen vuoksi. PAM aikoo valvoa tehostetusti työpaikkoja, joissa aukiolojen laajennus otetaan käyttöön.

Useat kaupat ovat ilmoittaneet laajentavansa aukiolojaan heti kun se on mahdollista. Monet kaupan osa-aikaiset työntekijät odottavat toiveikkaina saavansa lisää työtunteja, kun aukioloja laajennetaan.

– Lisätunnit tulee lain mukaan antaa ensin omille työntekijöille, ja vasta kun omien työntekijöiden tilanne on kartoitettu, jaetaan tunteja esimerkiksi vuokratyöntekijöille, huomauttaa PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi.

Hän toivookin tämän suhteen reilun pelin henkeä niiltä työpaikoilta, jotka laajentavat aukioloaikojaan. PAM aikoo valvoa tehostetusti työpaikkoja, joissa aukiolojen laajennus otetaan käyttöön.

– Kierrämme liiton aktiivien kanssa työpaikoilla ja valvomme, että osa-aikaisen työntekijän oikeus lisätunteihin toteutuu myös laajennettujen aukiolojen aikana. Koulutus luottamushenkilöille ja asiasta kiinnostuneille aloitetaan heti tammikuussa, Koivuniemi kertoo.

Koivuniemi korostaa, että ketään ei voi pakottaa tekemään työtä, josta ei ole työsopimuksessa sovittu.

– Työnantaja ei myöskään saa käyttää aukiololaajennusta tekosyynä uusiin osa-aikaistamisiin tai työtuntien silppuamiseen, hän huomauttaa.

Koivuniemen mielestä työntekijällä tulee olla oikeus esimerkiksi perhesyistä kieltäytyä myöhäisistä iltatunneista. Kaikki kunnat eivät pysty vastaamaan päivähoidon haasteeseen ja järjestämään lapsille hoitoa yömyöhään asti.

Aukioloaikojen laajentaminen tuo kauppiaille lisäkustannuksia. Ylen kyselyyn vastanneista K-kauppiaista lähes 72 prosenttia uskoo aukioloaikojen vapauttamisen nostavan kaupan alan kustannuksia. Kyselyyn vastanneet kauppiaat uskovat, että tämä rahoitetaan joko leikkaamalla kaupan alan katetta, lisäämällä myyntiä tai tehostamalla toimintaa.

– Tämä on huolestuttavaa myös työntekijöiden kannalta. On vain toivottava, ettei aukioloaikojen vapauttaminen laske alan tuottavuutta ja vaikuta siten esimerkiksi palkanmaksuvaraan, Koivuniemi toteaa.

Lisätietoja:

Niina Koivuniemi, järjestöjohtaja, 050 592 2493

Suosituimmat