Lehdistötiedotteet - 11.02.2016 klo 16.27

PAMin Ann Selin: Rehulan esitys alkoholilaista on hyvä ja tasapainoinen

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula esitteli tänään torstaina pohjaehdotuksensa alkoholilain kokonaisuudistuksesta ministerityöryhmälle. Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin pitää ehdotusta kannatettavana.

- Esitys näyttäisi huomioivan hyvin eri tahojen toiveita. Vaikuttaa siltä, että tulossa on tasapainoinen esitys alkoholilaista, Selin sanoo.

Rehulan mukaan vahvat oluet tai viinit eivät olisi tulossa vähittäiskaupan valikoimiin. Hän pitää nykytilaa päivittäistavarakauppojen myyntiaikojen suhteen kokonaisuuden kannalta toimivana. Selin pitää hyvänä, ettei ministeriössä kaavailla vähittäiskaupan myyntiaikoihin muutoksia. Lisäksi hän on tyytyväinen siihen, että Rehula huomioi ulostulossaan myös kaupan alan työntekijät.

- Iltamyynnin jatkaminen vaikuttaisi negatiivisesti jo entisestään vaikeuksissa olevaan ravintola-alaan. Se myös lisäisi työturvallisuusriskiä erityisesti pienissä kaupoissa, joissa yksintyöskentely on tyypillisintä, Selin toteaa.

Myyntitapahtumasta kieltäytyminen päihtymyksen tai ikärajan takia aiheuttaa usein häiriötilanteen.

- Mitä myöhäisemmästä kellonajasta on kyse, sitä tyypillisempiä tämänkaltaiset tilanteet ovat, Selin kertoo.  

Rehula esittää Alkon myyntiaikojen yhtenäistämistä päivittäistavarakaupan alkoholimyynnin kanssa samalle viivalle, eli arkisin iltayhdeksään. Alkon työntekijöiden edustajat eivät usko, että myyntiaikojen pidentäminen tarkoittaisi selvää lisämyyntiä. Sen sijaan he pitävät todennäköisenä, että viimeisen tunnin asiakkaita siirtyisi myöhäisemmäksi.

Uudistetun alkoholilain tarkoituksena on Rehulan mukaan vapauttaa alkoholilainsäädäntöä ja helpottaa elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä purkamalla tarpeettomia, vanhentuneita tai kankeita normeja.

- On sekä työllisyyden että kansanterveyden näkökulmasta hyvä ohjata alkoholin kulutusta valvottuihin olosuhteisiin. Ravintolassa myydyn alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta on laskenut jo vuosia ja on enää alle 10 prosenttia, Selin huomauttaa.

- Ministerin huomio siitä, että alkoholin saatavuus lisääntyi jo huomattavasti kun kauppojen aukiolot vapautettiin, on aivan oikea, hän lisää.

Hallituspuolueet arvioivat alkoholilain kokonaisuudistuksen pohjaehdotusta, ja sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa lain valmistelua. Hallituksen esitys alkoholilaista on tarkoitus antaa eduskunnalle alkukesällä. Lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017. 

Lisätietoja:
Ann Selin, puheenjohtaja, 0500 750 405

Uusimmat

Suosituimmat