Lehdistötiedotteet - 16.03.2016 klo 18.00

UNI Europan kongressi puolusti työntekijän oikeuksia muuttuvassa Euroopassa

Palvelualojen ammattiliittojen kattojärjestön UNI Europan kongressin keskiössä olivat perusoikeuksien ja sosiaalilainsäädännön puolustaminen sekä työntekijöiden oikeudet digitaloudessa. Kokous valitsi UNI Europan hallintoon myös PAMin edustajia.

Euroopan unioni on kongressin mukaan tilanteessa, jossa sosiaalisia perusoikeuksia, kuten ay-oikeuksia, ei pitäisi kohdella vähempiarvoisina taloudellisiin oikeuksiin nähden. EU-lainsäädännöllä ei pidä heikentää kansallisia sosiaaliturvalakeja.

Ay-oikeudet ovat ihmisoikeuksia, jotka taataan perustuslakien lisäksi EU:n ja Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksissa. Yksi UNI Europan konkreettisista askelista ay-toiminnan vahvistamiseksi on järjestämiskeskuksen perustaminen Keski- ja Itä-Eurooppaan. Keskuksen tavoitteena on liittojen jäsenmäärän lisääminen sekä työntekijöiden ja työnantajien suhteiden vahvistaminen alueella.

Digitaaliset alustat ja jakamistalous ovat mullistaneet työn tekemisen tapaa. UNI Europa on käynnistänyt tutkimuksen, jossa selvitetään, kuinka moni Euroopassa tekee keikkatyötä verkon palvelualustojen kautta. Ensimmäisistä maista saadut tulokset osoittavat, että jo useat miljoonat ansaitsevat leipäänsä digipalvelualustoilta.

Esimerkiksi Ruotsissa 12 prosenttia työikäisistä on tarjonnut työpanostaan verkon palvelualustoilla ja 4 prosenttia tekee tällaisia keikkatöitä vähintään kerran kuukaudessa.

UNI Europan aluesihteeri Oliver Röthig vaatii Euroopan komissiota huolehtimaan, että digikeikkatyöläisten on mahdollista valvoa etujaan myös yhdessä ilman kartelliepäilyjen uhkaa.

Kolmipäiväinen, lähes tuhannen osallistujan kongressi päättyi tänään 16.3. UNI Europan naisten kongressi järjestettiin lauantaina 12.3.

UNI Europa edustaa 7 miljoonaa työntekijää muiden muassa kaupan, kiinteistöpalvelujen, vartioinnin ja kauneudenhoidon aloilla. Kongressi järjestetään neljän vuoden välein.

PAMin Jaana Ylitalo UNI Europan hallitukseen

Palvelualojen ammattiliitto PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo valittiin kongressissa UNI Europan hallituksen jäseneksi. Ylitalo on myös UNI Europan kiinteistö- ja turvallisuuspalvelusektorin puheenjohtaja.

UNI Europan naisten komitean jäseneksi valittiin PAMin työympäristöasiantuntija Erika Kähärä. Kähärä edustaa myös Euroopan aluetta UNIn maailman tason naiskomiteassa.

PAMin nuorisovaliokunnan puheenjohtaja Eveliina Reponen on mukana UNI Europan nuorten ohjausryhmässä.

UNI Europan puheenjohtajana jatkaa Frank Bsirske saksalaisesta Ver.di-liitosta. UNI Europan aluesihteeriksi kokous valitsi jatkokaudelle Oliver Röthigin.

Lisätietoja:

Jaana Ylitalo, PAMin edunvalvontajohtaja, +35850 588 1170
Josetta Nousjoki, PAMin kv-koordinaattori, +35840 577 4773

UNI Europan nettisivut

Size of the UK’s “Gig Economy” revealed for the first time

New survey provides further evidence of seismic shift in Europe’s digital economy

Suosituimmat