Uutinen - 15.03.2016 klo 15.39

Varastomies voitti ”case vessassa käynnin”

Työsuhde loppui lyhyeen, kun työntekijä keskeytti uurastuksen wc:ssä käynnin vuoksi.

Työsuhde loppui lyhyeen, kun työntekijä keskeytti uurastuksen wc:ssä käynnin vuoksi.

Varastotyöntekijän piipahdus käymälässä johti työsuhteen purkuun, jota on puitu nyt hovioikeudessa asti.

Kymenlaakson käräjäoikeuden tapaan Itä-Suomen hovioikeus katsoi, että työnantaja Oy Shipstores Nyman & Co Ltd. purki varastomies Markus Välimaan työsuhteen perusteettomasti elokuussa 2013. Hovioikeus päätti kuitenkin korottaa työnantajan maksettavaksi lankeavia korvauksia käräjäoikeuden syksyllä määräämästä 4 kuukauden palkkaa vastaavasta summasta 6 kuukauden palkkaa vastaavaan summaan.

PAMissa niin sanottuna ”case vessassakäyntinä” tunnettu tapaus sai alkunsa, kun Välimaa oman kertomuksensa mukaan tavallisena työpäivänä kesken kuormalavan purun poistui vessaan ja sai palatessaan kuulla varatoimitusjohtajalta, että voi istua käymälässä vaikka koko päivän ja että hänet on erotettu saman tien. Työnantaja taas väitti oikeudessa, että Välimaa oli lähtenyt pois ja palannut vasta parin viikon päästä vaatimaan toiveidensa mukaan muotoiltua irtisanomisilmoitusta, jotta välttyisi karenssilta. Työnantaja siis katsoo, että Välimaa päätti työsuhteensa itse.

Työnantajalla on kuitenkin velvollisuus näyttää väitteensä toteen, ja oikeusistuimien mielestä irtisanomisilmoitus todistaa, että työnantaja on purkanut työsuhteen ilman irtisanomisaikaa. Välimaata oikeudessa edustanut PAMin lakimies Henry Vähtäri pitää tapausta merkittävänä, vaikka kyseessä on ”melko suoraviivainen työsuhteen päättymisriita.”

– Työsuhde päätettiin heppoisin perustein. Hovioikeus ei katsonut tarpeelliseksi järjestää pääkäsittelyä, jossa osapuolia olisi kuultu uudelleen.

Vähtäri huomauttaa, että kyseessä ei ole mikään ennakkotapaus, johon korkein oikeus myöntäisi valitusluvan. Vastapuoli voi hakea valituslupaa 9. toukokuuta asti, mutta lakimiehen mukaan korkein oikeus ottaa asioita käsiteltäväkseen erittäin harvoin.

Vähtäri pitää hovioikeuden päätöstä korottaa korvaussummaa perusteltuna, koska Välimaa on ollut potkujen jälkeen työttömänä lukuunottamatta lyhyitä työsuhteita. Oy Shipstores Nyman & Co Ltd. joutuu maksamaan korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä yli 10 000 euroa.Työnantaja tuomittiin maksamaan myös PAMin oikeudenkäyntikuluja sekä käräjä-, että hovioikeuden osalta yhteensä 5300 euroa.

Markus Välimaa on päätökseen tyytyväinen.

– Kyllä se oikein meni. Eihän tästä alunperin oikeusjuttua pitänyt tulla, hän toteaa.

Välimaa on edelleen työtön työnhakija.

Lue Ylen lokakuussa 2015 julkaisema uutinen käräjäoikeuden päätöksestä täältä.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa

 

Uusimmat

Suosituimmat