Artikkeli - 13.05.2016 klo 09.21

Pääkirjoitus: Ilmainen on kallista

Työministeri Jari Lindström (ps) esitteli muutama viikko sitten työllisyys- ja yrittäjyyspaketin, jota nyt valmistellaan.

Jos oman alan työtä ei ole tarjolla, TE-toimisto voisi jo työttömyyden alussa tarjota muun kuin oman alan työtä. Siitä kieltäytymisestä saisi karenssin. Sen saisi myös, jos kieltäytyisi kokoaikatyöstä, vaikka palkka olisi työttömyysturvaa ja työssäkäynnin kuluja pienempi.

TE-toimiston aktiivisuus heti työttömyyden alussa on hyvä, sillä työttömyyden pitkittyminen vaikeuttaa työllistymistä. Ammattisuojan purkaminen tuntuisi ymmärrettävältä, jos Suomessa olisi valtava työvoimapula ja valtava joukko ammattisuojan takia työttömyysturvaa saavia ihmisiä. Mutta: työvoimapulaa ei ole. Mahdollisuus heti työttömyyden alussa heittää työttömäksi joutunut toiselle alalle palkalla millä hyvänsä on lähinnä kiusaamista.

Lindströmin pakettiin kuului myös työnäytekokeilu, jossa työtön kävisi töissä ilmaiseksi esittämässä osaamistaan. Alkuun puhuttiin jopa puolesta vuodesta. Jos meillä ei olisi työsuhteen koeaikoja ja määräaikaisia työsuhteita, työnäyte kuulostaisi järkevältä. Mutta: meillä on. Työnantaja voi niiden sekä koulu- ja työtodistusten avulla varmistaa työntekijän osaamisen. Ilmaista työtä ei pidä laajentaa. Yhteiskunta maksaa sen kasvavina sosiaaliturvamenoina.

 

 

Teksti: Auli Kivenmaa, päätoimittaja

 

Uusimmat

Suosituimmat