Lehdistötiedotteet - 13.05.2016 klo 13.02

PAMin Koivuniemi: Paikallinen sopiminen vaatii osapuolten välistä reilua peliä

Palvelualojen ammattiliitto PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi vaatii, että paikallisen sopimisen ympärillä käytävässä keskustelussa nostetaan enemmän esille työntekijäpuolen tasavertaisia neuvottelumahdollisuuksia työnantajaan nähden.

Meneillään olevissa neuvotteluissa kilpailukykysopimuksesta käsitellään myös paikallisen sopimisen pelisääntöjä ja tapoja sen toteuttamiseksi. PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi toteaa, että oikeudenmukaisuuden toteutuminen paikallisesti työehdoista sovittaessa on tärkeä lähtökohta PAMin omissa kiky-neuvottelutavoitteissa.

– PAM edellyttää selkeyttä asioihin, joista neuvotellaan sekä toimintatapoja, joilla edistetään ja vahvistetaan työntekijöiden äänen kuulumista neuvottelupöydissä. Reilut neuvottelulähtökohdat ovat luottamuksen ja hyvien neuvottelusuhteiden perusta, Koivuniemi sanoo.

Koivuniemien mukaan luottamusmies on jo nyt liian usein neuvottelutilanteessa alakynnessä työnantajaan nähden.

– Työnantajapuolella on käytössään juuri niin paljon resursseja neuvottelutoimintaan, kun he vain itse haluavat. Toisella puolella neuvottelupöytää saattaa joutua istumaan luottamusmies, jolla ei esimerkiksi ole vapautusaikaa tehtäviensä hoitoon. Useasti neuvotteluissa käytävät asiat ovat monimutkaisia, jolloin asiantuntijuutta ja aikaa perehtymiseen tarvitaan. Tästä syystä riittävän perehtymisajan antaminen käsiteltäviin asioihin on tarpeellista. Näin luottamusmiehen asema vahvistuu ja tämä on pamilaisille tärkeää, Koivuniemi toteaa.

Koivuniemi muistuttaa, että paikallisen sopimisen perustan tulee säilyä vahvasti työehtosopimuksissa. Työehtosopimusten tulee turvata työntekijöiden vähimmäisoikeudet myös tulevaisuudessa, vaikka käytössä olisikin erilaisia paikallisen sopimisen malleja.

Ammattiyhdistysliikkeen vahvuus on aina ollut yhteinen neuvotteluvoima. Koivuniemen mielestä vaarana on se, että jos paikallista sopimista lisätään ilman selkeitä reunaehtoja, palkansaajilla ei enää ole kollektiivisia ja yhdenvertaisia työehtoja. Luottamusmiehet toimivat jo nyt laajalla työmarkkinakentällä helposti liian yksin kohdaten vaikeita tilanteita.

– Pamilaissa työehtosopimuksissa on jo nyt satoja kohtia, joista työnantajilla on mahdollisuus sopia paikallisesti joko luottamusmiehen tai yksittäisen työntekijän kanssa. Näkemykseni mukaan ei uusia keinoja sopimiseen edes tarvitse keksiä. Mahdollisuudet ovat jo olemassa, jos niitä vain käytetään oikein ja muistetaan reilu käyttäytyminen neuvotteluissa, Koivuniemi päättää.

 

Lisätietoja:
Niina Koivuniemi, järjestöjohtaja, puh. 050 592 2493

Uusimmat

Suosituimmat