Lehdistötiedotteet - 01.05.2016 klo 10.00

Selin vaatii hallituksia puuttumaan eriarvoisuuden kasvuun

Indonesiassa vappupuheen satatuhatpäiselle yleisölle pitänyt PAMin puheenjohtaja korosti ammattiliittojen tärkeyttä oikeudenmukaisemman maailman rakentamisessa.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja maailmanliitto UNIn puheenjohtaja Ann Selin kannusti vappupuheessaan työntekijöitä kamppailemaan yhdessä tasa-arvon ja yhtäläisten mahdollisuuksien puolesta.

Selin osallistui tänä vuonna työväen juhlaan Indonesian pääkaupungissa Jakartassa marssien arviolta satatuhatpäisessä joukossa kaupungin keskustan läpi presidentin palatsille. Työntekijäliikettä kannustavat Hidup Buruh -huudot saattelivat hänen sanojaan hyväntuuliselle yleisölle.

"Indonesiassa varallisuuserot ovat kasvaneet viime vuosina nopeasti. Samanlainen kehitys on nähtävissä globaalisti."

Selinin mielestä sosiaalinen Eurooppa, puhumattakaan muusta maailmasta, on vaarassa jäädä bisneksen jalkoihin.

"Yhdessä me voimme muuttaa maailman", Selin sanoi. Hän kertoi johtavansa palvelualojen maailmanliittoa UNIa, joka edustaa yli 20 miljoonaa työntekijää.

"Me haluamme muuttaa pelin säännöt. Hallitusten on otettava aktiivisempi rooli. Talousjärjestelmäämme on säädeltävä tiukemmin. Työntekijöiden neuvottelumahdollisuuksia on vahvistettava. Liitot ovat tärkeässä asemassa muutosten eteenpäin viemisessä ja yhteiskuntien rakentamisessa sellaisiksi, että ne ottavat huomioon meistä jokaisen."

Selin antoi tukensa indonesialaisille, jotka taistelevat elämiseen riittävän minimipalkan puolesta.

Minimipalkat on Indonesiassa aiemmin neuvoteltu kolmikantaisesti palkkakomiteassa, johon osallistuu myös ammattiyhdistysliike. Viime lokakuussa hallitus ilmoitti yksipuolisesti, että menettelystä luovutaan ja palkat määritetään jatkossa pelkkien inflaatio- ja talouskasvulukujen pohjalta.

Liittojohtajien mukaan hallituksen päätös on laiton eivätkä näin määritellyt palkat riitä elämiseen.

"Annamme täyden tukemme vaatimuksillenne. Indonesian hallituksen tulee pyörtää päätöksensä ja ottaa ammattiliitot mukaan minimipalkkaneuvotteluihin", Selin sanoi.

Samoja viestejä Selin vei eteenpäin vappua edeltäneissä keskusteluissa mm. Indonesian työministeriössä ja parlamentissa. Hän puhui myös valtakunnallisessa työseminaarissa sekä tapasi satoja palvelualojen yritysten työntekijöitä ja johtajia.

PAM on tukenut indonesialaista Aspek-liittoa vuodesta 2009 lähtien yhdessä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin ja maailmanliitto UNIn kanssa. Hanke kuuluu Suomen ulkoministeriön rahoittamaan kehitysyhteistyöhön.

Lisätiedot:
Ann Selin, Puheenjohtaja, 0500 750 405

Josetta Nousjoki, Kansainvälisen vaikuttamisen asiantuntija, 040 577 4773

 

Uusimmat

Suosituimmat