Uutinen - 18.07.2016 klo 13.03

Ikea häiritsee järjestäytymistä Yhdysvalloissa

Ikean yhdysvaltalaisen Stoughtonin tavaratalon työntekijät ovat jo viime vuodesta yrittäneet saada yhtiön tunnustamaan perustamansa ammattiosaston. Se ei ole onnistunut.

Massachusettsin osavaltiossa sijaitsevan Stoughtonin tavaratalon johto on hankaloittanut järjestäytymistä monin tavoin. Yhtiö kielsi ammattiliiton edustajilta työpaikalle pääsyn jo, kun työntekijät alkoivat puhua liittymisestä kaupan alan The United Food and Commercial Workers (UFCW) -liittoon. Sen sijaan yksittäisiä työntekijöitä alettiin kuulustella heidän tuestaan liitolle. Vaikka työntekijät osoittivat enemmistön osastollaan tukevan järjestäytymistä, yhtiö ei sitä hyväksynyt.

Ikean mukaan ammattiliitolla oli vain vähäinen tuki. Kiista ammattiosaston hyväksymisestä on nyt jatkunut sen perustamisesta viime lokakuussa. Yhdysvaltain työelämää valvova viranomainen NLRB ryhtyi selvittämään yhtiön toimia jo viime vuoden kesällä. Se uskoi Ikean loukanneen työntekijöiden ay-oikeuksia.

Toukokuussa työntekijät pyysivät NLRB:n valvomaa äänestystä liittoon liittymisestä. Yhdysvaltain laki edellyttää, että ammattiliiton on saatava yli puolet työntekijöistä tuekseen, jotta se voi alkaa toimia työpaikalla.Tämän pyynnön jälkeen yhtiö alkoi kohdisti työntekijöihin ankaran ammattillisen järjestäytymisen vastaisen kampanjan. Osana sitä työntekijöiden on osallistuttava tilaisuuksiin, joissa kerrotaan ammatillisen järjestäytymisen vaaroista. Tämä on yleistä Yhdysvalloissa. Viime vuonna paljastui, että jopa suomalainen Huhtamäki maksoi konsulttifirmalle lähes 400 000 euroa ammattiliiton vastaisesta toiminnasta tehtaallaan Kaliforniassa.

Ikean toiminta herättää ikävää kansainvälistä huomiota. Palvelualan ammattiliittojen maailmanjärjestö Uni Global Union sanoo tilanteen haittaavan yhtiön maailmanlaajuista mainetta. Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestö LO tuomitsi Ikean toiminnan edustajakokouksessaan kesäkuussa. Maailman ja Ruotsin ammattiyhdistysjohtajat julkaisivat kesäkuun lopulla Aftonbladetissa puheenvuoron, jossa he sanoivat Ikean tahrivan toimillaan omaa ja Ruotsin mainetta.

Kirjoittanut: Heikki Jokinen

Uusimmat

Suosituimmat