Artikkeli - 17.02.2017 klo 07.30

Juha Siltala: Pisteet siitä

Juha Siltala

Ihminen on lajiperimältään laumaeläin, ja pahaa stressiä synnyttää lauman elintärkeyden takia juuri altistuminen jatkuvalle sosiaaliselle arvioinnille.

Netflixin Black Mirror -sarja on nuorten aikuisten suosikki, vaikka diginatiivien sukupolven luulisi pitävän sitä elämäntapansa tyrmäämisenä. Sarjassa arki kääntyy tavan takaa painajaisuneksi pelkästään siksi, että elämää eletään sosiaalisen median välityksellä ja pieninkin yksityiskohta päätyy kaikkien muiden arvioitavaksi. Enää ei voi erottaa luotettavaa lähipiiriä julkisesta elämänpiiristä eikä persoonaa ammattiroolista.

ihminen on lajiperimältään laumaeläin, ja pahaa stressiä synnyttää lauman elintärkeyden takia juuri altistuminen jatkuvalle sosiaaliselle arvioinnille. Black Mirrorissa palautteen jatkuva kerääminen on ulotettu asiakastöistä yksityiselämään: ihmiset näkevät digitaalisesti toistensa henkilöllisyyden ja pisteyttävät kontaktin tyydyttävyyden. Asiakas pisteyttää taksikuskin, taksikuski asiakkaan. Kansalaiset kilvoittelevat pääsystä ylimpään kymmenekseen, jolle tarjoutuu etuoikeuksia. Jos putoaa lähelle keskitasoa tai sen alle, joutuu hyljityksi. Huono seura laskee reittausta. Ihmiskontaktit muuttuvat esityksiksi. Itä-Saksan salainen poliisi värväsi aikoinaan puolet kansasta ilmiantamaan toista puolta, mutta digiutopiassa kansa tekee sen vapaaehtoisesti.

Onneksi juttu on mielikuvituksen tuotetta Vai onko? Tarjoilijathan määrättiin harmaan työvoiman karsimiseksi kantamaan koko nimeään nimikyltissään, mikä tekee heistä helposti googlattavaa riistaa mahdollisille ahdistelijoille. Pisteytyskään ei ole uutta: 1990-luvulla Jack Welch, General Electricsin pääjohtaja, pani työntekijät pisteyttämään toisiaan. Alin kymmenes ymmärsi lähteä. Menetelmä on levinnyt muihinkin firmoihin. Suomi suuntaa talouskasvun toivonsa tietotekniikkaan ja sen nuoriin kehittelijöihin. Joku vuosi sitten yksi heistä kertoi Helsingin Sanomissa valmistelevansa järjestelmää, jossa kaikkien kansalaisten saamat arviot näkyvät netissä yhdellä klikkauksella; näin varmistettaisiin hyvin toimivat työmarkkinat. Äskettäin esiteltiin älykonttoria, jonka pöytien alla tunnistin tarkkailee työpisteen käyttöä – kuulemma vain päivittääkseen vapaiden paikkojen tilanteen näytölle.

 

 

Teksti: Juha Siltala, Helsingin yliopiston Suomen historian professori

 

Uusimmat

Suosituimmat